Linkovi

Uz konvenciju Republikanaca i protesti: "Da se i naš glas čuje"


Prostor oko zgrade Kongresa savezne države Minnesota u St. Paulu, na kojem se u utorak okupilo više hiljada demonstranata mašući zastavama i izvikujući parole protiv rata u Iraku, izgledao je zapravo kao da se tu održava neki veliki festival. Prosvjednici su stigli sa svih strana Amerike kako bi učestvovali na najvećem organiziranom protestu tokom trajanja Nacionalne konvencije Republikanske stranke.

James Gilligan, bivši marinac, boluje, kako kaže, od posttraumatskog stresa. beskućnik od momenta kada napustio službu u marincima nakon povratka iz iračkog rata. Nedavno se pridružio organizaciji «Irački veterani protiv rata» i u St. Paul stigao iz Philadelphije.

Što on i ostali veterani žele?

«Irački veterani protiv rata» ovdje imaju tri zahtjeva - trenutačno povlačenje svih borbenih trupa , plaćanje reparacija za irački narod i njihovu vladu, te pune povlastice i zdravstveno osiguranje za veterane kojima je to potrebno kada se vrate kući» - ističe veteran Gilligan.

Gandhi Mohamed je u Ameriku stigao 1993. godine kao izbjeglica iz Somalije. I on je veteran iz iračkog rata, napustio je armijsku službu, jer, kako kaže, kao musliman on je protiv rata u Iraku. U Minneapolisu i St. Paulu, gradovima blizancima koje razdvaja rijeka, inače živi jedna od najvećih somalijskih zajednica u SAD. Somalijci, kaže gospodin Mohamed, nisu navikli da javno pokazuju neslaganje sa vlastima i dodaje.

«To je jedna od stvari koje želimo da kažemo somalijskoj zajednici. Želimo da pokažemo da izraziti neslaganje nije protivzakonito... da je naše i vaše pravo da kažete šta mislite i da imate pravo na protest.»

Visoke temperature i vlažnost zraka nisu spriječile hiljade demonstranata da izađu na ulice. Lou Alvarado, jedan od «domaćih» ratnih veterana iz Minnesote, kaže da to što je St. Paul grad domaćin Nacionalne konvencije Republikanaca, ne znači da se svi slažu sa politikom te stranke:

«Ja želim da svijet vidi da je narod protiv rata. Da su ljudi, ovdje u Minnesoti protiv rata i protiv Bushove administracije. Mi ne pristajemo na to, i ja želim da se moj glas čuje... i treba da se čuje...»

Policajci su bili spremni za protest i rasporedilili se u punoj spremi po cijelom gradu. Na sreću sve je završeno bez ozbiljnih incidenata, bez pretjerane upotrebe sile... i uz ponešto suzavca.

XS
SM
MD
LG