Linkovi

Zdravlje: Dnevnikom protiv viška kilograma


Promjene u ishrani, kaloričnija hrana, smanjenja fizička aktivnost.... i sve je više gojaznih. Izgubiti težinu nije tako lako kao «nabaciti» višak kilograma i svaki praktičan savjet, i ako iza tog savjeta stoji ozbiljno i temeljito istraživanje, može pomoći.

No, krenimo redom.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuju da najmanje milijarda i po odraslih osoba ima prekomjernu težinu, odnosno da je predebelih više od 700 miliona. Prekomjerna težina postaje globalni problem, kako za odrasle, tako i za djecu. Predstavnici WHO-a navode da je najmanje 20 miliona djece, mlađe od 5 godina, predebelo.

Primjer 47-godišnje Julie Satterwhite, koja se dugo borila da izgubi težinu nakon poroda, može biti inspirativan za mnoge. Ona je vodila dnevnik vlastite ishrane, zapisivala je sve što je pojela.... i za šest mjeseci je izgubila oko 13 kilograma.

«Kada bih prolazila kroz kuhinju i vidjela djecu da jedu čokoladne poslastice, zastala bih i upitala se... da li to zaista želim zapisati» -prisjeća se gospođa Satterwhite.

Nedavnim istraživačkim projektom Kaiser Permanente-a, jedne od najvećih zdravstvenih institucija u Americi,baziranom upravo na toj osnovi, vođenju dnevnika ishrane, obuhvaćeno je 1.600 osoba sa, viče ili manje, prekomjernom težinom. Te osobe su u periodu od 30 mjeseci zapisivale sve što su pojele. Voditelj projekta Victor Stevens kaže da su rezultati istraživanja, odnosno projekta, pokazali da su oni koji su vodili dnevnik izgubili dvostruko veću težinu u odnosu na one koji nisu:

«Pitali bi sudionike programa šta im se najmanje sviđalo tokom tog perioda. Odgovarali bi.... vođenje dnevnika ishrane. A na pitanje šta vam je najviše pomoglo da izgubite na težini odgvor bi bio isti....pisanje dnevnika ishrane» - gospodin Stevens i dodaje da su «zapisničari» svakim danom postajali svjesniji korisnosti «preskakanja» određenih jela. On ističe i još jedan pozitivan efekat takvog odnosa prema ishrani:

«Mnogi «uključe autopilot» cijeli dan, dakle rade sve automatski.... A ako nešto zapisujete, niste više autopilot, razmišljate, procjenjujete i reagujete odgovarajući način.....».

Treba reći i to da su osobe obuhvaćene programom, ako su bile starije od 25 godina, uzimale su lijekove za snizavanje visokog krvnog pritiska i smanjenje holesterola.

Uz ovo, treba dodati još jedan bitan element projekta.

Svi učesnici programa dnevno su jeli oko tri porcije voća i povrća i svake sedmice 2 sata se bavili umjerenom ili intenzivnom fizičkom aktivnosti. Kaiser-ovi analitičari zaključuju da su održavanjem dnevnika ishrane, promjenama u načinu ishrane kao posljedicom uočenog prilikom zapisivanja, te sa više vježbe, sudionici programa bili u stanju izmijeniti svoje navike i lakše gubiti na težini.

XS
SM
MD
LG