Linkovi

Oštro američko upozorenje Rusiji


Predsjednik Bush je danas ponovio da Rusija mora poštovati prihvaćeni sporazum o povlačenju svojih snaga iz Gruzije. Isto je danas učinila i državni sekretar Condoleezza Rice na zajedničkoj pres konferenciji sa gruzijskim predsjednikom Mikhailom Saakashviliem u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju.

Govoreći danas u Bijeloj kući u Washingtonu, američki predsjednik je Gruziju nazvao hrabrom demokracijom i ponovo naglasio važnost poštivanja njenog suvereniteta. On je rekao da se narod Gruzije okrenuo prema zapadnoj demokraciji i da ih Zapad neće ostaviti na cjedilu. Predsjednik Bush je rekao da zaoštreni odnosi sa Zapadom nisu u ruskom interesu te da nasilništvo i uznemiravanje nije prihvatljiv način vodjenja vanjske politike.

George Bush:

Mi blisko suradjujemo sa našim partnerima u Evropi i drugim članovima G7 kako bi našli rješenje za ovu krizu. Sjedinjene Države i njeni saveznici stoje uz narod Gruzije i njhovu demokratski izabranu vladu. Gruzijski suverenitet i teritorijalni inegritet se mora poštovati. Moskva mora poštovati prihvaćeni sporazum o povlačenju svojih snaga iz Gruzije.

Dok je predsjednik Bush govorio u Washingtonu, Condoleezza Rice je već bila u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju gdje je, kasnije danas, održala zajedničku press konferenciju sa gruzijskim predsjednikom Mikhailom Saakashviliem, koji je dramatičnim glasom upozorio:

“Dok mi ovdje govorimo, dobar dio gruzijske teritrije je pod stranom okupacijom. Vi možete izvjestiti da je dio ruskih oklopnih transportera dislociran da dodje bliže glavnom gradu, da su već na pola puta izmedju Goria i Tbilisija.”

Obraćajući se novinarima on je rekao da je danas podpisao sporazum o prekidu vatre, naglašavajući da to nije završni sporazum. Rusija je izvršila invaziju i mi smo sada pod ruskom okupacijom, rekao je Saakashvili.

“Mi se nikada nećemo predati, nikada nećemo dati našu slobodu i neovisnost. Nikada nećemo dati dio svoje teritorije i slobodu da idemo u svaki dio Gruzije, u svaku etničku grupu i svaku zajednicu u Gruziji.” Rekao je, vidno uznemiren gruzijski predsjednik Saakashvili.

Condolezza Rice:

Ruski napad na Gruziju ima duboke implikacije i imaće duboke implikacije u ruskim odnosima sa susjedima i svijetom. Ali naš najhitniji zadatak danas je trenutačno i uredno povlačenje ruskih oružanih snaga i njihov povratak u Rusiju. Ona je podsjetila da je Saakashvili sporazum o prekidu vatre podpisao nakon što je ona bila u prilici da ponudi neka objašnjenja od francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozija o značenju odredjenih termina.

Slobodni svijet će sada trebati da se nosi sa dubokim implikacijama ruskog napada na sigurnost u regionu i šire, rekla je američki državni sekretar danas u glavnom gradu Gruzije.

Ona je takodjer rekla su Sjedinjene Države odmah pružile humanitarnu pomoć i da ona mora odmah biti dostupna ljudinma u nevolji.

Američki transportni avion C-17 sa 17 paleta medicinske pomoći, pokrivača, vreća za spavanje i drugim dobrima sletio je danas u Tbilisi, donoseći drugi dan zaredom humanitarnu pomoć za oko 100 hiljada ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove zbog tekućih borbi.

Američka vojska je počela dopremati pomoć još u srijedu na poziv predsjedika Busha, koji je obećao da će Gruziji pružati pomoć onoliko dugo koliko im bude potrebna.

Uoči dolaska gospodje Rice radnici u Tbilisiju su obnovili veliki pano u ulici koja je dobila ime američkog predsjednika George Busha, nakon njegove posjete Gruzijskom glavnom gradu 2005. godine.

Stanovnica Tbilisija, Irina Surmava kaže da je trenutno nasilje u njenoj zemlji strašno, dodajući kako smatra da cijela medjunarodna zajednica, posebno Sjedinjene Države treba da ih odbrane.

XS
SM
MD
LG