Linkovi

Olimpijske igre u Kini: Sponzorirati ili bojkotirati


Velike korporacije, sponzori olimpijskih igara i sličnih velikih sportskih događaja, plaćaju veliki dio održavanja tih smotri. Novac ide direktno oraganizatorima i Međunarodnom olimpijskom komitetu, a korporacije zakupljuju i vrijeme i prostor u medijima, posebno u televizijskim programima, koji prate i prenose sportska događanja. Međutim, neke grupe za zaštitu ljudskih prava smatraju da se na taj način indirektno pomažu zemlje-domaćini, koje, poput Kine, ne drže do ljudskih prava. Primjera radi, nedavno su predstavnici Human Rights Watcha pozvali sponzore da progovore protiv kršenja ljudskih prava, upozoravajući ih da rizikuju odanost kupaca njihovih proizvoda.

Kako na tu vrstu upozorenja reagiraju iz velikih korporacija?

Na izložbi čuvene Coca Cole u Pekingu mogu se vidjeti gigantske boce popularnog napitka, kako formiraju, kroz umjetničku formu, obrise raznih kineskih provincija. Coca Cola je, inače, jedna od desetak međunarodnih korporacija koje su platile, svaka, po skoro 100 miliona dolara kako bi bili primarni sponzori ovih olimpijskih igara. Te će kompanije također platiti veliki dio od, kako se procjenjuje, 6 milijardi dolara koje će biti potrošene na reklamiranje proizvoda tijekom igara. Njihov «olimpijski» cilj je jednostavan - zaraditi prodaju'i proizvode u Kini i diljem svijeta. Kako smatraju predstavnici grupa za zaštitu ljudskih prava, poslujući sa Kinom i u Kini, te kompanije vladi u Pekingu pružaju tihu podršku za nastavak politike i prakse kršenja ljudskih prava.

S druge strane, mnogi analitiča zbivanja vezanih za olimpijske igre, poput Blaira Whitmarsha iz Kanade, kažu da sponzoriranje igara ne čini te kompanije pristalicama kineske politike.

«To jeste dobro pitanje. Olimpijske igre, same po sebi, žele biti politički neobojene, pa ih i ja gledam kroz ne-političke naočare. Sponzoriranjem igara omogućava se održavanje tih velikih i skupih natjecanja» - kaže gospodin Whitmarsh

Poznati američki lanac brze hrane McDonalds otvorio do sada najveći restoran u Pekingu, upravo u vrijeme otvaranje igara, i to u srcu glavnog olimpijskog kompleksa. McDOnalds posluje u Kini još od 90-tih, a ove godine otvara hiljaditi restoran u toj zemlji.

Nekadašnja američka olimpijska super-zvijezda, atletičar Carl Lewis za McDonalds je promovirao «grand opening» novog restorana, a bio je i sudija u natjecanju pravljenja hamburgera BigMac. Osvajač 9 zlatnih olimpijskih medalja smatra da postojanje McDonaldsa u Kini ima samo pozitivan utjecaj­:.

«Kina je već morala puno toga promijeniti pod pritiscima, a tako će i nastaviti kako bi se uklopila u svijet. Očigledno je da , kada je u pitanju globalizacija, ne mozemo ići unatrag. McDonalds je prisutan u cijeloj Kini, ljudi se upošljavaju i, istodobno, obrazuju o američkoj kulturi, običajima.... Mislim da je to dobra stvar.»

Predsjedavajući Olimpijskog komiteta SAD Peter Ueberroth je također bio na otvaranju novog restorana McDonaldsa.

On je pomogao u organizaciji prvih privatno financiranih olimpijskih igara u Los Angelesu 1984. godine i kaže da igre i njeni sponzori zemlje, poput Kine, u stvari stimuliraju da se brže krenu u procese usklađivanja sa međunarodnim standardima.

«Mislim da, kada otvorite neku zemlju, ona se zbog pružene ruke počne drugačije ponašati. A organizacija i održavanje olimpijskih igara zemlju otvara kao nijedan drugi događaj na svijetu.»

Gospodin Ueberroth je poptpuno uvjeren da će pomoć i sponzorstvo velikih korporacija u u finansiranju sadašnjih olimpjiskih igara u Kini rezultirati mnogim pozitivnim promjenama. Bojkot, po njemu, nije put do tih promjena.

XS
SM
MD
LG