Linkovi

Ruski tenkovi u Gruziji


Ruski vojnici, kako se izvještava, potiskuju vojne snage Gruzije iz glavnog grada odmetnutog regiona Južne Osetije, dok gruzijski predsjednik optužuje Rusiju za borbe u njegovoj zemlji.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Gruzije, Shota Utiashvili kaže da je rusko granatiranje grada Tskhinvalia, prisililo gruzijske snage da napuste dijelove grada, koje su snage vlade ranije danas zauzele.

Predsjednik Gruzije Mikhail Saakashvili je za CNN rekao da je nardio opću ofanzivu kako bi preuzeo kontrolu nad odmetnutim regionom kada su ruski tenkovi ušli u to područje.

U Moskvi, iz ruskog ministarstva odbrane su saopćili da su njihovi tenkovi pojačanje ruskim mirovnim snagama koje se već nalaze u Južnoj Osetiji. Iz ruskog ministarstva kažu da je tokom borbi 10 pripadnika ruskih mirovnih snaga ubijeno i 30 ranjeno.

Zvaničnici Gruzije zahtijevaju da Rusija obustavi zračne napade na gruzijske gradove, dok Rusija negira da izvodi takve napade. Oni kažu da su ruski avioni bombardirali dvije gruzijske zračne baze izvan Tbilisija.

Ruski predsjednik Dmitri Medvjedev je obećao da će braniti ruske gradjane u Južnoj Osetiji, području u kojm mnogi gradjani posjeduju ruske pasoše.

U Washingtonu, Sjedinjene Države su ponovo iskazale podršku teritorijalnom integritetu Gruzije. Glasnogovornik State Departmenta, Gonzalo Gallegos je pozvao na trenutačni prekid vatre i od obje strane zatražio izbjegavanje sukoba. On je rekao da Sjedinjene Države šalju izaslanika u taj region kako bi razgovarao sa obje strane.

NATO, EU i OSCE su, takodjer, pozvali na hitno okončanje nasilja.

Zvaničnici u Gruziji kažu da preuzimaju mjere na sprječavanju ulaska ruskih plaćenika u njihovu zemlju.

Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo postići dogovor oko ruskog nacrta izjave kojom se Gruzija i separatisti pozivaju na trenutačni prekid borbi.

Južna Osetija je 1990'te godine proglasila neovisnost u Gruziji, što je podstaklo borbe i isturanje ruskih mirovnjaka u region.

Gruzija optužuje ruske mirovne snage za podržavanje separatista i zavjetovala se da će Južnu Osetiju vratiti pod kontrolu vlade u Tbilisiju.

XS
SM
MD
LG