Linkovi

Reakcije nakon Karadžićevog hapšenja: U Sarajevu slavlje, u Banjaluci bez incidenata


Nakon što je kasno sinoć objavljena vijest o hapšenju optuženika za ratne zločineRadovana Karadžića, stanovnici glavnog grada BiH, formirajući automobilsku kolonu, uz zadržavanje kod sarajevske Vječne vatre, proslavili su taj događaj, ističući da je to barem mali dio zadovoljštine i pravde za sve što su pretrpjeli BiH i njen glavni grad, u kojem je za vrijeme troipogodišnje opsade ubijeno skoro 14.000 ljudi, od čega 1.600 djece.

Za danas je Demokratski omladinski pokret BiH pozvao sve mlade ljude Sarajeva da u 18 sati dođu na trg Alije Izetbegovića na proslavu Karadžićevog hapšenja, u znak solidarnosti sa majkama Srebrenice i slanja poruke da BiH nikada neće nestati kao što je to Karadžić najavljivao.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke", ističe da je bila izgubila nadu da će Radovan Karadžić ikad biti uhapšen, ali sada vjeruje da će pravda, koliko god bila spora, biti zadovoljena. Ona se takođe nada da će se uskoro i Ratko Mladić, pod čijim rukovodstvom je počeinjen genocid u Srebrenici nad Bošnjacima tog grada, naći pred licem pravde.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ističe da se tim činom pokazalo da je pravda ipak dostižna, ali i upozarava na činjenicu da je Ratko Mladić još u bjekstvu. Gospodin Silajdžić je, između ostalog, rekao da se ne smije dozvoliti da projekt te dvojice ljudi živi, istakavši posebno ne posljedice genocida za koji su oni odgovorni. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je ocijenio da je Karadžićevim hapšenjem zadovoljen barem djelić pravde prema žrtvama zločina. On smatra, kako je rekao, da je hapšenje Karadžića olakšanje i za srpski narod, koji se time oslobađa kolektivne krivnje za zločine. "Procesuiranje svih počinilaca ratnih zločina otvoriće put BiH i drugih zemalja regiona evropskim integracijama bez kojih nema mira, stabilnosti i prosperiteta na ovim prostorima" – stav je člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je da je hapšenje Radovana Karadžića pokazalo da saradnja sa Haškim sudom nije prazna priča. „Nažalost, i nakon ovog hapšenja, može se primijetiti da postoje snažno etablirani pojedinci i političari koji bi htjeli da budućnost drže zarobljenu u prošlosti. Hapšenje Karadžića ne smije značiti napuštanje ili pak negaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, već njegovu sve čvršću realizaciju" – istakao je, pored ostalog, gospodin Špirić.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izrazio je nadu da će suđenje Radovanu Karadžiću podstaći "preispitivanje opstanka njegovog djela, odnosno Republike Srpske. RS jeste djelo Radovana Karadžića, Ratka Mladića i drugih koji su u tom projektu učestvovali i zato ne može opstati" - rekao je predsjednik SDA.

Hapšenje Radovana Karadžića dokazuje da pravda sustigne svakoga, rekao je Miroslav Lajčak, visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Naglasio je da je vijest o Karadžićevom hapšenju veoma pozitivna za Bosnu i Hercegovinu, a i za cijeli region.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Čarls Ingliš, u ime Ambasade SAD-a u Sarajevu, pozdravio je hapšenje optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića. Ta akcija pokazuje da niko nije izvan dosega pravde, saopćeno je iz Ambasade, a gospodin Ingliš osobno smatra da "Karadžićevo hapšenje, iako se predugo čekalo na to, predstavlja ključni trenutak pravde za žrtve zločina koji su počinjeni u BiH i da je važan korak na putu pomirenja u zemlji".

"Iako je hapšenje Karadžića važan korak, pravda i pomirenje u BiH zahtijevaju mnogo više. Politički lideri ove zemlje imaju odgovornost da podrže, i politički i finansijski, institucije na državnom nivou zadužene za istraživanje, procesuiranje i suđenje ratnim zločincima. Politički lideri iz svih etničkih grupa također imaju odgovornost da svojim izjavama i postupcima iskreno govore o prošlosti, da pomognu zacjeljivanje rana iz rata i da grade mirnu, prosperitetnu budućnost za sve građane BiH. Pravda zahtijeva da svi optuženi za monstruozne zločine moraju odgovarati za njih. Prije svega, još dvojica ozloglašenih haških optuženika, Ratko Mladić i Goran Hadžić, i dalje su na slobodi i moraju odmah biti predati Haškom tribunalu" – takođe je istakao ambasador Ingliš.

Ambasada Republike Francuske, zemlje predsjedavajuće Evropske unije, izražava veliko zadovoljstvo zbog Karadžićevog hapšenja. U saopćenju za javnost navodi se kako će taj dugoočekivani događaj doprinijeti jačanju mira i stabilnosti na Balkanu i okretanju nove stranice u historiji Bosne i Hercegovine.

Pozdravljam vijest o hapšenju Radovana Karadžića, koji je optužen za neke od najgnusnijih zločina koji su se desili u BiH tokom rata od 1992. do 1995. godine", kaže otpravnica poslova Ambasade Velike Britanije u BiH Viktorija Harison. Ona je pozvala nadležne organe vlasti u BiH i izvan nje da se drže svojih dejtonskih i širih obaveza u skladu sa međunarodnim pravom.

Komandant EUFOR-a Ignjasio Martin Viljalain pozdravio je vijest o hapšenju Radovana Karadžića, istakavši da je to značajan trenutak za pravdu, BiH, širi region Balkana i međunarodnu zajednicu - saopšteno je iz EUFOR-a. "U tom činu takođe prepoznajem konstruktivne korake koje je preduzela nova vlada Srbije" - rekao je gospodin Viljalain. Hapšenje Radovana Karadžića predstavlja važan dan za Bosnu i Hercegovinu, naročito za porodice žrtava koje su čekale 13 godina da Radovan Karadžić bude izveden pred lice pravde," riječi su šefa Policijske misije EU, brigadnog generala Vinćenca Kopole.

Kada je u pitanju Republika Srpska, bezbjedonosna situacija je stabilna i bez ikakvih incidenata koji bi se mogli dovesti u vezu sa hapšenjem Radovana Karadžića - saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Uz to, konstatovano je da su ukupne okolnosti u vezi sa Karadžićevim hapšenjem u Srbiji pokazale da su dosadašnje tvrdnje o njegovom boravku u Republici Srpskoj proizvod zlonamjernih tendencija sa jasno prepoznatljivim ciljevima kompromitacije institucija tog entiteta. S tim u vezi, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo je potvrdio da entitetski MUP nije učestvovao u operativnim aktivnostima u vezi sa lociranjem i hapšenjem Radovana Karadžića.

Građani Republike Srpske, inače, sa velikim interesovanjem prate detalje u vezi sa hapšenjem Radovana Karadžića koje su ovdašnji mediji počeli objavljivati sinoć nešto prije ponoći. Većina radio i televizijskih stanica kontinuirano izvještava o svim dešavanjima koja prate Karadžićevo hapšenje. Stavovi građana Republike Srpske su o ovom pitanju, kao i o mnogim drugim aktuelnim temama, uglavnom, podijeljeni. Većina građana srpske nacionalnosti osuđuje hapšenje Radovana Karadžića i za to okrivljuje aktuelne vlasti u Srbiji, dok Bošnjaci i Hrvati, uglavnom, podržavaju njegovo privođenje.

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović je izjavio da se pokazalo da su tamošnji zvaničnici bili u pravu kada su tvrdili da se Radovan Karadžić ne nalazi na teritoriji tog entiteta. On je, ujedno, izrazio očekivanja da će zbog Karadžićevog hapšenja biti smanjen pritisak na institucije Republike Srpske, ali i Srbije. Gospodin Kuzmanović je zlonamjernim i tendencioznim ocijenio izjave pojedinih političara iz Federacije BiH koji pokušavaju da Karadžićevo hapšenje iskoriste kako bi doveli u pitanje položaj i satus Republike Srpske. Predsjednik RS je, takođe, pozvao Haški tribunal i domaće sudove da procesuiraju i odgovorne za zločine nad Srbima u proteklom ratu.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je danas rekao da hapšenje Radovana Karadžića vidi kao jedan od posljednjih koraka kojim entitetska vlada ispunjava svoju obavezu prema Haškom tribunalu. Međutim, gospodin Dodik je ocijenio da je u posljednje vrijeme bilo dosta politizacije u vezi s tim, umjesto da se to pitanje tretira kao pravni posao koji treba da se završi. On je, takođe, izrazio očekivanja da će i drugi iz Bosne i Hercegovine odgovarati za ratne zločine, poput, kako je istakao, Harisa Silajdžića i Zlatka Lagumdžije.

Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, prekinuvši današnje zasjedanje entitetskog parlamenta zbog moguće politizacije slučaja Karadžić, saopštio je da je to bila teška odluka za Srbiju. Gospodin Radojičić je, takođe, osudio pojedine izjave koje su se, kako je rekao, čule iz Sarajeva, a u kojima se ponovo pokušava baciti kolektivna krivica i uznemiriti građanstvo u BiH.

Brojne reakcije uslijedile su iz političkih stranaka i nevladinih organizacija. Izdvajamo reakciju predsjednika SDS-a Mladena Bosića koji je ocijenio da će se kriza u Bosni i Hercegovini, nakon hapšenja Radovana Karadžića produbljivati i, kako je istakao, biti okidač daljih napada na Republiku Srpsku.

XS
SM
MD
LG