Linkovi

Najava moguće američke diplomatske prisutnosti u Teheranu


Iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Motaki je rekao da vidi šanse za razgovore o tome da Sjedinjene države uspostave diplomatsku prisutnost u Teheranu i za otvaranje direktnih letova između dvije zemlje.

Govoreći danas u glavnom gradu Turske, Ankari, on je rekao da je američko učešće na predstojećim razgovorima s Iranom o njegovom nuklearnom programu pozitivan razvoj događaja i da očekuje napredak.

Iransko javno prikazivanje raketnih testova je dovelo do napetosti u regionu. To prikazivanja vojne moći na državnoj televiziji bilo je i uvod za predstojeće razgovore.

William Burns, bivši američki ambasador u Rusiji, će prisustvovati susretu, koji za cilj ima ubijediti Iran da zaustavti obogaćivanje uranijuma.

Zvanični američko-iranski odnosi su prekinuti nakon iranske islamske revolucije 1979 i uzimanja američkih taoca. Sve do sada, Bushova administracija je odbijala direktne kontakte sa Iranom o nuklearnom pitanju sve dok Teheran ne pristane na suspendiranje programa obogaćivanja uranijuma. Stoga se slanje visokog zvaničnika kao što je gospodin Burns na predstojeće razgovore smatra važnim razvojem dogadjaja. John Calabrese je stručnjak za Iran pri Institutu za Srednji istok.

"Simboli i signali su, sa iranskog stajališta, važni, bez obzira da li su medjunarodni ili ne. Mislim da će biti veoma interesantno vidjeti na koji će način Iranci to tumačiti, i da li ćemo se naći u situaciji u kojoj će biti prekinut zastoj i koja će nas voditi ka dugom i teškom procesu pregovaranja, kaže gospodin Calabrese.

Iran nije voljan odustati od svog nuklearnog programa, za kojeg navodi da je samo u civilne svrhe. Tri kruga dosadašnjih sankcija UN-a nisu donijela promjenu. Zbog toga bivši ambasador u UN-u John Bolton, koji se sada nalazi pri Američkom Enterprise institutu, kaže da su razgovori na visokom nivou u ovom trenutku greška.

Stavljajući američkog predstavnika za stol, mi priznajemo da Iran ima pravo da pregovara bez suspendiranja obogaćivanja uranijuma. Administracija navodi da je ovo samo izolovan prijedlog, da on ništa neće reći. Pa to je kao da kažemo da bi smo mogli poslati lik od kartona sa kasetofonom iza njega. To je zaista stvoreno da izazove konfuziju za ono što je doista promjena politike za 180 stepeni za administraciju i konačna pobjeda za Iran, kaže gospodin Bolton.

Glavni pregovarač EU, Javier Solana je Iranu predao paket podsticaja od Sjedinjenih država i još pet zemalja. Oni uključuju ponudu za direktnim kontaktom i dijalogom s Teheranom ukoliko on suspendira svoj program obogaćivanja.

Glasnogovornik state departmenta Sean Mccormak je dao obećanje o dodatnim kontaktima na visokom nivou ukoliko Teheran pristane.

"Činjenica da, ako oni poduzmu korake ka suspendiranju aktivnosti obogaćivanja, oni će vidjeti Amerikanca za stolom. Vidjeće državnog sekretara na pregovorima."

Teheran nije nikada prihvatio takav uvjet i iranski vrhovni lider Ayatolah Ali Khamenei je ove sedmice rekao da postoje jasna ograničenja po nuklearnom pitanju. Medjutim američki potez je možda povećao ulog za Teheran, kaže John Calabrese.

Možda se radi o veoma lukavom obliku diplomacije, da se zapravo lopta da u tudje ruke i da se nagovijesti da želite razgovarati na najvišem nivou i razgovarati, i vidjeti da li će oni odgovoriti. Jer ako to ne urade, onda će svima biti jasno da ono što koči napredak i izgradnju povjerenja nisu Sjedinjene Države, već iranska strana, kaže gospodin Calabrese.

Na ulicama Teherana, vijest o predstojećem susretu na visokom nivou sa Sjedinjenim državama je navelo neke stanovnike da izraze nadu za mirno okončanje krize.

XS
SM
MD
LG