Linkovi

SAD: Tokom vikenda preminuli dr. Michael DeBakey i Tony Snow


Tokom proteklog vikenda umrle su dvije u svijetu i SAD dobro poznate ličnosti.

Dr. Michael DeBakey, jedan od najpoznatijih kardio-hirurga u svijetu, pionir koronarne medicine, umro je u petak u američkom gradu Houstonu u Texasu, u 99-toj godini.

Sin useljenika iz Libana, dr. DeBakey je liječio trojicu američkih predsjednika i druge svjetske lidere. Između ostalog, bio je konsultant kod posljednje operacije nad bivšim jugoslovenskim predsjednikom Josipom Brozom Titom.

Kao liječnik-istraživač on je 1950-tih i 60-tih uveo metodu baypasa, premoštavanja, na krvnim sudovima, razvio tehniku pročišćavanja blokiranih arterija i na druge načine bio pionir koronarne medicine. Dr. DeBakey je poznat i po svom radu na vještačkom srcu 1960-ih, što je dovelo do razvoja mašine za srce i pluća.

Dan kasnije, subotu je u 53. godini života od raka debelog crijeva umro Tony Snow, donedavno jedno kraće vrijeme sekretar za medije Bijele kuće, odnosno administracije predsjednika SAD Georga Busha. Prije dolaska u Bijelu kuću Snow je bio konzervativni radio i TV komentator za mrežu Fox-News. Reagirajući na vijest o smrti gospodina Snow-a, predsjednik Bush je bivšeg sekretara za medije nazvao poštenim i karakternim čovjekom koji je volio svoju zemlju.

XS
SM
MD
LG