Linkovi

Iran: Testirano 9 raketa


Pripadnici iranske revolucionarne garde danas su testirali devet raketa dugog i srednjeg dometa, uključujući i jednu za koju se navodi da može doseći Izrael. Do ovog testa dolazi u trenutku sve većih napetosti vezanih za iranski nuklearni program. Prema informacijama objavljenim u programu iranska državne televizije, među raketama testiranim danas, bila je i nova verzija rakete Shahab 3, dometa do 2 hiljade kilometara. Glavni zapovjednik Iranske revolucionarne garde Hossin Salami izjavio da je cilj vojne vježbe, odnosno testiranja raketa, pokazati spremnost Irana da se brani protiv neprijatelja.

Testiranje raketa uslijedilo je samo dan nakon što su zvaničnici iranskog režima oštro upozorili protiv mogućeg napada zbog aktivnosti vezanih za nuklerni program Irana. Tom prilikom je jedan od pomoćnika iranskog vrhovnog vjerskog lidera ajatolaha Ali Hamneija rekao da bi Izrael i brodovi američke mornarice koji se nalaze u vodama Perzijskog zaliva bili prve mete iranskog kontra- napada ukoliko Iran bude napadnut.

Bijela kuća je oštro osudila sam čin testiranja i pozvala Iran da zaustavi razvoj balističkih raketa i da se suzdrži od daljih raketnih testova. Takođe je istaknuto da razvojem balističkih projektila, Iran krši rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Glasnogovornik izraelske vlade je, komentirajući vijest o testiranju iranskih raketa, demantirao danas spekulacije da Izrael prijeti Iranu. Naime, prošlomjesečne vježbe izraelskih zračnih snaga po nekim ocjenama protumačene su kao uvježbavanje mogućeg napada na iranske nuklerne objekte.

XS
SM
MD
LG