Linkovi

Richard Engel: Irak će se vratiti na naslovnice


Kada su SAD izvršile invaziju na Irak 2003. godine Richard Engel je bio free-lance novinar u Bagdadu. Tada nije imao press-karticu ni jedne medijske kuće, niti je imao dovoljno podrške. Danas, pet godina kasnije, Richard Engel je ratni dopisnik - veteran. Pratio je i izvještavao o svakoj fazi rata, sektaškog nasilja, života u ratnim uvjetima.... Sada je glavni izvještač za tv-kuću NBC News iz inostranstva.

Eksplozije....artiljerijska i vatra iz svih vrsta lakog naoružanja.... eksplozije bombi i drugih naprava duž puteva kojim prolaze konvoji..... su scene i zbivanja kroz koje Engel prolazi kao dopisnik iz Iraka. Na sve to je, kako kaže, navikao:

«Ako ste na terenu dovoljno dugo, zasigurno ćete se naći u zoni eksplozije improvizirane bombe....Ako ste u bili u Iraku između 2005. i 2007. godine, bili ste u ozbiljnoj opasnosti da budete kidnapirani.»

Richard Engel je jedan od malobrojnih američkih novinara koji je kontinuirano u Iraku - prije, u toku, i nakon američke invazije. Od 2003. godine do sada 130 uposlenika medija je ubijeno i poginulo u toj zemlji. Većinom su bili Iračani. Predstavnici Odbora za zaštitu novinara upozoravaju da je irački rat jedan od najopasnijih koje su mediji ikada pratili.

«Mislim da sam imao istinsku sreću. Neki od mojih kolega su poginuli.... Izvještavajući o ratu u Iraku poginulo je više novinara nego i u jednom sukobu u modernoj povijesti. Dakle, izuzetno opasno područje. Nismo uz vojnike.... glavnom smo sami, hodajući po Bagdadu, praveći priče....»

U takvoj situaciji novinari su prisliljeni da se snalaze kako najbolje mogu i znaju:

«Neki kolege se maskiraju, novinari pisanih medija najčešće se odlučuju na kamufliranje. Novinarke oblače tradicionalnu arapsku odjeću, a jedna kolegica, plavooka plavuša se pokrivala, stavljala sočiva smeđe boje u oči, kako bi bila što neuočljivija....»

Mnoge medijske kuće su opozvale svoje novinare i zatvorile urede u Iraku, uglavnom iz sigurnosnih razloga i vrlo skupog obezbjeđenja. Ured NBC-ija Bagdadu je dva puta granatiran. Richard Engel kaže da je sada posao izvještača nešto lakši, jer je nasilje uveliko smanjeno nakon povećanja broja američkih vojnika. Ipak, Irak je i dalje prostor na kojem je čovjek sa Zapada .... meta.

«Čim se latimo svojih kamera, svi nas primijete. Zato se stalno igramo skrivača, u nadi da ćemo doći do informacija i prizora prije nego nas neko uoči.»

Praćenje rata u Iraku, kao i u Libanu odakle takođe izvještava, ostavilo je traga na Richarda Engela. U knjizi pod nazivom «War Journal», on piše o stresu i opasnostima njegovog posla koji su mu, pored ostalog, uništili i brak. Kako navodi u knjizi, stalna promjena raspoloženja kod Iračana, slična su emotivnim promjenama koje je i sam osjećao i priživljavao:

«Kako su Iračani prolazili kroz Saddamov pad, pa period nade, pa period tame, pa period nesigurnosti.... tako sam i ja prolazio kroz isti spektar osjećanja....»

Rat u Iraku je u šestoj godini. Više od 4 hiljade američkih vojnika je poginulo u borbama. Blizu 100 hiljada iračkih civila su žrtve sektaškog i drugog nasilja. U ovo vrijeme velike američke medijske kuće uglavnom su fokusirane na predsjedničku izbornu kampanju i loše ekonomsko stanje u SAD.

Richard Engel, sada trenutno u Bejrutu, predviđa da će se rat u Iraku vratiti na naslovne strane.

«Irak će biti jedna od glavnih vijesti izvan Amerike, i stoga ćemo, ako sam voljan nastaviti izvještavati iz inostranstva, ako je kuća NBC spremna pratiti što se događa izvan SAD, nastaviti pratiti i zbivanja u Iraku.»

XS
SM
MD
LG