Linkovi

SAD: Pet optuženika za napade od 11. septembra danas pred sudijom po prvi put


Pet osoba optuženih za zavjeru za izvođenje terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. danas su izašli pred vojni tribunal u zatvoru Guantanamo na Kubi. Khalid Sheikh Mohammed, za kojeg se navodi da je organizator napada, već se izjasnio po navodima optužnice, rekavši, uz ostalo, da želi smtrnu kaznu. Tokom saslušanja Mahammed je nije prihvatio da ga zastupa pravni tim sastavljen od vojnih i civilnih odvjetnika, ističući da će se braniti sam.

Uz Khalida Sheikha Mohammeda, još četvorica otuženika su izašli pred vojnog sudiju i saslušali optužbe podignute protiv njih koje svu petoricu terete za ubistva, zavjeru i terorizam. U tadašnjim teroritičkim napadima na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i Pentagon u Washingtonu ubijeno je skoro tri hiljade ljudi.

Sva petorica se suočavaju sa smrtnom kaznom ukoliko budu osuđeni. Njih je američka vlada godinama držala, prvo u tajnim pritvornim centrima CIA-e, a nakon toga u američkoj pomorskoj bazi u Guantanamu. Ovo je prvi put da će ih javnost imati priliku vidjeti. Reporterima, advokatima i aktivistima za ljudska prava je dozvoljeno da gledaju saslušanje, iako nikakvi audio, video snimci ili slike sa suđenja neće moći biti objavljene u javnosti.

Predstavnici grupa i organizacija za zaštitu ljudskih prava kritizirali su uspostavljanje vojnih sudova, što je činila administracija predsjednika SAD Georga Busha kao alternativu američkom federalnom sudskom sistemu, kao sudove na kojima se krše prava optuženika zbog zbog toga što se dokazi protiv optuženika drže u tajnosti.

Brigadni general Thomas Hartman, viši zvaničnik vojnog suda u bazi Guantanamo, izjavio je da će svakom optuženiku biti omogućeno da se u potpunosti i bez ikakvih ograničenja brani protiv optužbi.

XS
SM
MD
LG