Linkovi

Scott McClellan - Šta se desilo: Unutar Bushove Bijele kuće i washingtonske kulture obmana


Bivši sekretar za medije Bijele kuće, Scott McClellan u svojim kontroverznim memoarima optužuje administraciju predsjednika Busha da je zavela američki narod kako bi dobili podršku za invaziju Iraka. U knjizi se, takodjer, oštro kritikuju američki mediji što su zanemarili svoju upozoravajuću ulogu pokrivajući pripreme za rat u Iraku. Izvještaj pripremila Leta Hong Fincher.

Scott McClellan u svojoj knjizi piše da je predsjednik Bush vodio političku propagandu kako bi opravdao invaziju Iraka 2003. godine. Bivši sekretar za mdije Bijele kuće je jučer ovako branio svoju knjigu.

Scott McClellan, bivši sekretar za medije Bijele kuće:
Ja sam osoba koja moralno, izrazito snažno vjeruje da ne bi trebali ulaziti u rat uoliko on nije apsolutno neophodan. U vrijeme priprema za rat u Iraku, ja sam, kao i mnogi drugi Amerikanci predsjedniku iznio svoje sumnje.

McClellan u knjizi optužuje Bushovu administraciju da se oslanjala na aluzije i podrazumjevanje kako bi podržala tvrdnju da Irak proizvodi oružja za masovna razaranja.

Politički analitičari kažu da je knjiga prva oštra kritika napisana od člana užeg kruga Bushovih suradnika.

Mark Rom je ekspert za Američku politiku na Georgetown Univerzitetu u Washingtonu.

Mark Rom, Georgetown Unoverzitet:
Administracija je poznata po svojoj tajnovitosti, striktnoj kontroli poruka, i sada ključni glasnogovornik iz prvih godina koji oštro kritikuje Bushovu administraciju, to je bez presedana, to je zapanjujuće.

McClellan u knjizi takodjer opisuje američke medije kao saučesnike koji su omogućili takvu politiku zanemarujući svoju upozoravajuću ulogu, i nisu agresivno ispitivali razloge Bushove administracije za rat.

Expreti za medije kažu da u McClellanovim optužbama ima istine.

Mark Jurkowitz je direktor Projekta za unapredjenje novinarstva, istraživačke grupe u Washingonu: Znamo da su i sami mediji došli do zaključka da pokrivanje priprema za rat u Iraku nisu njihovi najbolji dani.

Jurkowitz kaže da su se Sjedinjene Države pred invaziju Iraka, tek oporavljali od šoka izazvanog terorističkim napadima 11 septembra 2001. On kaže da su mediji imali teškoća u balansiranju upozoravajuće uloge i svoje želje da poštuju one koji su na vlasti.

Mark Jurkowitz. Projekat za unapredjenje novinarstva:
Postojao je gotovo moratorijum na kritikovanje administracije, zemlja je tek izlazila iz straha kojim je bila zahvaćena. To je bio period kada niste mogli čuti mnogo neslaganja i mediji su bili manje agresivni nego obično.

McClellanova knjiga Šta se desilo: Unutar Bushove Bijele kuće i washingtonske kulture obmana u prodaji će biti od ponedjeljka 2. juna.

XS
SM
MD
LG