Linkovi

SAD: Svaki osmi od 10 Amerikanaca vjeruje da zemlja ide u pogrešnom pravcu


Jedno od posljednjih istraživanja raspoloženja javnosti u SAD pokazuje da 8 od 10 Amerikanaca vjeruje da zemlja ide u pogrešnom pravcu. Anketa koju su organizirali i proveli list Washington Post i televizijska mreža ABC ukazuje da Demokrati, kao stranka sposobnija da se nosi sa problemima u koje su zapale SAD, ima prednost od 21 procenta u odnosu na Republikance. U hipotetičkom odmjeraravanju popularnosti predsjedničkih kandidata (kao kada bi se sada birao predsjednik) anketirani Amerikanci su senatoru Baracku Obami, predstavniku Demokratske stranke dali prednost u odnosu 51 odsto prema 44 posto nad vjerojatnim kandidatom Republikanaca Johnom McCainom.

Anketa, kojom je obuhvaćeno više od 11 hiljada odraslih, a provedena od 8. do 11. maja, pokazuje da gospodin Obama ima prednost od 12 procenata u odnosu na senatoricu Hillary Clinton, drugog predsjedničkog kandidata Demokrata. Najvažnija pitanja za Amerikance u ovom trenutku su, kako to pokazuje anketa, ekonomija i nezaposlenost, zatim Irak, zdravstveno osiguranje i cijene na benzinskim pumpama.

Kada su u pitanju preliminarni stranački izbori, birači u Zapadnoj Virdžiniji danas izlaze na glasališta. Na ovim izborima, jednim od posljednjih, pobjedu će, kako se očekuje, odnijeti senatorica Clinton. Obzirom da ta savezna država daje samo 28 delegata, izborni rezultat iz Zapadna Virdžinije vjerovatno neće imati većeg utjecaja na sveukupni broj delegata čiji glasovi odlučuju o predsjedničkom kandidatu Demokrata. Senator Obama vodi ispred senatorice Clinton, i po broju delegata i po broju takozvanih superdelegata, stranačkih zvaničnika i izabranih funkcionera koji mogu glasati po vlastiom uvjerenju za bilo kojeg kandidata na konvenciji Demokratske stranke, koja će u avgustu biti održana u Denveru, američka savezna država Kolorado.

XS
SM
MD
LG