Linkovi

Predsjednički izbori u SAD: Veliki korak Baracka Obame


Senator Barack Obama napravio je ogroman korak ka zadobijanju predsjedničke nominacije Demokratske stranke, nakon ubjedljive pobjede na glasanju u Sjevernoj Karolini i osvojenom velikom broju glasova u Indijani. On je jučer u Sjevernoj Karolini odnio uvjerljivu pobjedu nad senatoricom Hillary Clinton, dobivši 56 odsto glasova u odnosu na senatoricu Hillary Clinton kojoj je 42 posto glasača dalo glas. Takav izborni rezultat donio mu je još veću prednost u broju delegata potrebnih za nominaciju. Senatorica Hillary Clinton je odnijela pobjedu u Indijani, ali sa malom razlikom – 51 prema 49 odsto glasova.

Nakon glasanja u Sjevernoj Karolini, Obama je razdraganim pristalicama u Raleighu naglasio da je došao njihov trenutak za promjenu i pozvao na ujedinjenje unutar Demokratske stranke. On je rekao da mu je potrebno još nešto manje od 200 delegata za dobijanje stranačke nominacije.

U Indijanapolisu, gospođa Clinton je obećala da će nastaviti svoju borbu za nominaciju, dodavši da će se, bez obzira šta da se desi, zalagati za demokratskog kandidata. Gospođa Clinton je tom prilikom posebno istakla da Demokratska stranka mora pobijediti na predsjedničkim izborima u novembru.

XS
SM
MD
LG