Linkovi

Sindikat RS: Radnici nisu za izlazak na ulicu, ali...


Uprkos povećanja broja zaposlenih i manjeg pada nezaposlenosti te porasta plata posljednjih mjeseci, posebno u entitetskim institucijama, položaj radnika u privredi Republike Srpske je i dalje veoma težak. Prosjek plata u proizvodnim djelatnostima je znatno manji nego u administraciji, a mnogi radnici već mjesecima nisu primili svoje zarađene plate. Zbog toga, kako kažu, ni ovaj 1.maj, međunarodni praznik rada, ne dočekuju sa prevelikim optimizmom. Predstavnici sindikata ne isključuju ni organizovanje štrajkova, ukoliko se uskoro ne popravi položaj zaposlenih u Republici Srpskoj.

Sa prosječnom aprilskom platom od 724 konvertibilne marke, po prvi put nakon rata, barem statistički gledano, prosječna plata u Republici Srpskoj je bila veća od prosječne mjesečne zarade u Federaciji. Međutim, predstavnici sindikata i poslodavaca u Republici Srpskoj smatraju da to nije realan odraz stanja u privredi tog entiteta, posebno, imajući u vidu da jedan broj radnika uopšte ne prima plate.

«U vanprivredi je došlo do podjele novca... ne znam odakle ...vjerovatno iz budežta.... tako da dolazite u jednu apsurdnu situaciju da katastrofalno loša privreda jedina finansira budžet, a u budžetu se pojavljuje toliki novac, koji uglavnom ide u potrošnju a ne u razvoj, što je takođe jedan o velikih problema. Situacija je po meni krajnje kritična i komplikovana i rješenje... nekakve kozmetičke izmjene i sada će pomoći mnogim preduzećima... Ali, generalno bez stranih investicija i to u velikim količinama... nešto slično što se desilo zadnjih godina u novopridošlim članicama Evropske unije.... ako ne dođe do toga... ja ne vidim uopšte oporavak» - kaže Milan Grubač, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske

Slični su i stavovi predstavnika sindikalaca koji upozoravaju da je plata u privredi tog entiteta znatno manja od prosječnih mjesečnih primanja u Republici Srpskoj.

«Prosječno isplaćena neto plata u prva tri mjeseca u industrijskoj proizvodnji u metalskoj industriji bila je 440 maraka, dok je u rudarstvu 690 maraka. Mi na osnovu analize koju imamo, ako se uzme u obzir da u metalskoj industriji ima preduzeća koja nisu isplatila od jedne plate do 40 plata u prethodnom periodu i kada bi isplatili sve te radnike, prosječna plata u metalskoj industriji ne bi bila 440 maraka nego bi bila daleko manja» - ističe Tane Peulić, predsjednik Granskog sindikata metalaca i rudara Republike Srpske.

Zbog svega toga sindikalci ne isključuju ni mogućnost štrajkova ukoliko se ne poboljša situacija, prije svega u privredi tog entiteta.

«Niko od nas ne želi ni da štrajkuje, ni da izlazi na ulicu. Ali, ako nemate normalne uslove za život, ako se ne poštuju zakoni, ako ne možete zaraditi da preživite.... onda nemate izbora. Stvari se moraju mijenjati, sistem odgovornosti mora da funkcioniše i oni koji ne rade svoj posao moraju biti prozvani i moraju odgovarati za to» - stav je Ranke Mišić, predsjednice Saveza sindikata Republike Srpske.

U uslovima teškog poslovanja i nesrazmjernih plata u privredi i vanprivrednim djelatnostima zaposleni u Republici Srpskoj dočekuju 1.maj međunarodni praznik rada, ipak, djelomično zadovoljni činjenicom što uopšte imaju posao za razliku od 138 hiljada nezaposlenih i gotovo dvije stotine hiljada penzionera u ovom entitetu koji, ipak, žive znatno teže od njih.

XS
SM
MD
LG