Linkovi

Richard Holbrooke: Lekcije iz Daytona za Irak


Od terorističkih napada 11. rujna 2001. godine na Sjedinjene Američke Države, pažnja najjače svjetske sile usmjerena je gotovo primarno na islamski svijet i borbu protiv terorizma. Rat u Iraku traje već više od pet godina, a ni Afganistan još uvijek nije stabiliziran, unatoč silnim naporima saveznika. Mnoge druge ranije vruće tačke u svijetu nisu više prioritet vanjske politike Washingtona, a među njima i Bosna i Hercegovina. Kreator Dejtonskog mirovnog sporazuma, američki diplomata Richard Holbrooke nedavno je proveo neko vrijeme u BiH, kako bi vidio dokle je došao progres na izgradnji države, u što su uložene ogromne pare SAD i međunarodne zajednice. Po povratku o tome napisao i komenatr, gotovo u formi činjeničnog izvještaja, koji je jutros objavio dnevnik Washington Post. Na taj način, po vlastitim riječima, gospodin Holbrooke želi skrenuti pažnju Washingtona ponovno na Bosnu i Hercegovinu, jer kako naglašava, na tom primjeru se može jako puno toga naučiti, posebno za budućnost Iraka.

U članku naslovljenom ”Lekcije iz Daytona za Irak“ Richard Holbrooke navodi da je Dejtonski mirovni sporazum često bio sugeriran kao model za druge mirovne napore u zemljama sa dubokim etničkim ili vjerskim razlikama. ”Bosanski federalizam je bio spominjan kao mogući model za Irak“ - piše Holbrook, te ističe kako je svijet Bosni i Hercegovini ”…više ili manje okrenuo leđa…Vratio sam se u Bosnu da iz prve ruke vidim kakva je tamo situacija i ono što sam našao od važnosti je za mnoga druga područja, uključujući i Irak“ - navodi Holbrook u Washington Postu, dajući i ocjene za postignuća na raznim poljima.

Najveću ocjenu, A-plus, dao je za temeljni cilj - očuvanje mira, naglasivši da postizanje tog cilja nije koštalo niti jednog američkog života, ili života nekog od pripadnika NATO saveza. Ocjenu A dao je za uklanjanje, kako kaže “male skupine…islamskih ekstremista iz BiH....“ ”Ta je skupina kasnije postala poznata kao al-Qaida i bili smo zabrinuti zbog njihove nazočnosti u Bosni. No, Dejtonskim mirovnim sporazumom NATO je dobio pravo da ih napadne. Da nije bilo Daytona, al-Qaida bi vjerojatno planirala terorističke napade od 11. rujna 2001. godine iz Bosne, a ne iz Afganistana“ - napominje Richard Holbrooke.

Za ujedinjenje oružanih snaga u BiH Holbrooke daje ocjenu B-plus, za ekonomsku integraciju C-plus, navodeći korupciju kao glavni problem. Projekat približavanja BiH Europskoj uniji Holbrook vrednuje sa B-minus, a političku integracija još slabije, sa C-minus. Navodi propali pokušaj ustavnih reformi iz 2006. godine, izdvajajući Harisa Silajdžića kao glavnog krivca. ”On se protivio smatrajući da će reforme ojačati Srbe“ - kaže Holbrooke za Silajdžića, istaknuvši da je Milorad Dodik u početku podržavao plan, ali da se kasnije okrenuo, od reformi, ka Beogradu i Moskvi. ”On sada traži način da u svakom pogledu oslabi ili paralizira središnju vladu u Sarajevu. Dodik se zalaže za neovisnost njegovog entiteta, Silajdžić se zalaže za ukidanje oba postojeća. Obojica znaju da takvi stavovi nisu dopušteni Dejtonskim mirovnim sporazumom, ali nastavljaju s nazadnom politikom koja može ozbiljno destabilizirati Balkan. Treba se prisjetiti da je takva politika i dovela do rata u BiH“ - kaže Holbrooke.

Odnos Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice ne zaslužuje, po Holbrooke-u, veću ocjenu od C-minus, a odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama C-plus. ”Politički napredak u BiH je počeo opadati kada je postalo jasno da Bosna nije prioritet Bushove administracije. Washington mora zapamtiti da bez snažnog američkog čelništva napredak u Bosni jednostavno može nestati. Odluka da se postrojbe NATO saveza zamijene manjim vojnim snagama Europske unije bila je velika greška, a tu je odluku posebno diktirao tadašnji američki ministar obrane Donald Rumsfled.“

Za sadašnjeg Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka Holbrooke kaže da "on ima diplomatsko znanje, ali ne i dovoljno potpore u Brusselsu, a gotovo svemu što učini protive se Rusi.“ Gospodin Holbrooke dao je aktivnostima Rusije u Bosni i Hercegovini uvjerljivo najnižu ocjenu, ocjenu F.

"Nijedan sporazum ne vrijedi ukoliko nije naširoko primjenjen, a politički aranžmani moraju odražavati povijesne i etničke realnosti. Jedinstvena država s jakom središnjom vlašću može funkcionirati u Japanu ili Francuskoj, ali ne i u Bosni, niti, vjerujem, u Iraku, Afganistanu ili Sudanu. Vlast u takvim zemljama mora biti podijeljena između središnje vlade i saveznih država ili pokrajina, kao u Americi, Njemačkoj i Indiji. Sjedinjene Američke Države moraju takvu situaciju prepoznati i u Iraku" - zaključuje Richard Holbrooke u članku ”Lekcije iz Daytona za Irak“ objavljenom u današnjem broju Washington Posta.

XS
SM
MD
LG