Linkovi

Amerikanci i seks: Opsjednutost skandalima i puritanizam


Skandal usljed kojeg je guverner američke savezne države New York Eliot Spitzer morao podnijeti ostavku fascinira mnoge Amerikance. Zato što, po ocjenama mnogih analitičara, taj skandal odslikava američki dvostruki odnos prema seksu - opsjednutost seksualnim skandalima s jedne strane, i snažno prisutno averziju prema razgovorima o seksu, ili seuksualnoj eksploataciji, s druge strane. Kada su u pitanju reakcije izvan SAD, gotovo da ih nije bilo, ili su vrlo ograničene.

Sylvain Cypel odnedavno boravi u SAD kao izvještač uglednog francuskogi lista Le Monde. On je, kako kaže, šokiran kontraditornim odnosom Amerikanaca prema seksu:

”Amerika je izuzetno puritanska zemlja. Puritanizam je zbilja jak. S druge strane, pornografija kao biznis cvjeta. To je stvarno ogroman paradoks. Kako to?"

I gospodin Cypel smatra da seksualni skandali, poput skandala guvernera Spitzera, fasciniraju Amerikance mnogo više nego Francuze i ističe da prosječan Francuz ni ne zna ko je Spitzer.

Slično potvrđuje i nasumična mini-anketa Glas Amerike na londonskim ulicama. Za ilustraciju dovoljna su dva odgovora:

”Pročitala sam nešto u novinama, ali, da pravo kažem, ne znam puno o tome.”

”Ja mislim da mnogi političari radi takve stvari.“

Po mišljenju nekih analitičara u SAD, Amerikanci su opsjednuti seksom, ali istovremeno odbijaju svaku realnu diskusiju o zdravoj seksualnoj praksi. Gloria Feldt, njujorška spisateljica i bivša čelnica organizacije Planned Parenthood Federation of America uvjerena je da Amerika pati od neke vrste šizofrenije kada je u pitanju seks:

”Amerika ima kompliciran odnos prema seksu. S jedne strane, seks se koristi da se proda sve... od zubne paste do automobila... S druge strane, u manje od 15 posto naših škola zastupljeno je sveobuhvatno i zdravo seksulano obrazovanje. Pa vi vidite! Vrlo podijeljeno društvo kada je u pitanju seks.“

Feldtova dodaje da je Amerika fascinirana Spitzerovom hipokrizijom, isto koliko i samim skandalom. Kao bivši javni tužilac države New York, on se agresivno borio protiv trgovine seksom, odnosno upravo njemu prisisuje se usvajanje nekih od najstrožijih zakona o tome.

”Kakav primjer licemjerstva - čovjek koji jedan dan promovira izuzetno oštru politiku kažnjavanja onih koji se bave organiziranjem i održavanjem prostitucije, makroa i samih prostitutki, a onda se drugi dan i sam se time bavi. Mislim da je ovjde u pitanju nevjerovatna hipokrizija, nešto što je za mnoge Amerikance zaista previše.“

Neki aktivisti kažu također da je ogroman jaz između načina na koji mediji pokrivaju Spitzerov skandal, i grube realnosti komercijalne trgovine seksom. Janice Shaw Crouse , direktorica ogranka Concerned Women for America instituta Beverly LaHaye, konzervatine grupe koja zastupa interese žena, kaže:

”Sada je javnost u prilici da vidi stil života tih žena iz kluba kojem je pripadala i prostitutka sa kojom Spitzer imao odnos i taj stil izgleda uzbudljivo - život u skupom i luksuznom stanu, putovanja po svijetu. Međutim, istina je da najveći broj prostitutki - seksulanih robova, živi u prljavim bordelima, da bivaju zlostavljane, tučene i iskorištavane svaki božiji dan."

Po ocjeni gospođe Crouse i drugih aktivista Sjedinjene Američke Države bi se morale fokusirati, mnogo manje na eksualne skandale poznatih i moćnih, a daleko više na sprečavanje trgovine ženskim tijelima.

XS
SM
MD
LG