Linkovi

SAD i rat u Iraku: Glavni razlog porasta anti-amerikanizma u svijetu


Amerikancima predvođena invazija Iraka 2003. godine usmjerena na svrgavanje Saddama Husseina znatno je oštetila ugled Sjedinjenih Američkih Država. Prema istraživanjima raspoloženja javnosti ugled na međunarodnoj sceni je na najnižem nivou u cijelokupnoj američkoj istoriji. U isto vrijeme, dalje angažovanje SAD u Iraku ostaje ključna smetnja na poboljšanju američkog imidža u svijetu. Od 2003. godine demonstracije protiv SAD su postale uobičajene, i ne samo u zemljama koje se protive američkoj politici. Veliki protesti protiv Amerikancima predvođenog rata u Iraku su održavani u desetinama zemalja, tradicionalnih američkih saveznika, uključujući Kanadu, Britaniju, Njemačku i Japan.

Prema ocjeni generalnog sekretara Arapske Lige Amr Mousse odnos prema SAD, vjerovatno je najviše pogoršan u arapskom svijetu.

”Situacija ide od loše ka goroj kada je riječ o ugledu SAD. Osjećanja, prijateljska osjećanja koja su prevladavala tolike godine u arapskom svijetu prema Americi, i u Americi prema arapskom svijetu, su zbog posljednjih događaja ustvari nestala.“

Na desetine hiljada mrtvih Iračana, dokumentirana mučenja zatočenika, izrastanje iračke vlade u kojoj šiiti imaju dominaciju, šiitima predvođeni Iran .... unijeli su nemir među arapske saveznike SAD. Rezultat.... ugled SAD kao zemlje, predvodnice u poštivanju ljudskih prava i vladavine zakona je pretrpio veliku štetu.

Ta se šteta proteže i izvan Srednjeg Istoka. Mamadi Kaba, aktivista za poštivanje ljudskih prava u Gvineji, se slaže sa takvom ocjenom i kaže:

”Rat u Iraku, posebno zbog mučenja u zatvoru Abu Ghraib, je nanio štetu ugledu SAD.“

Čak i u zemljama koje šalju svoje vojnike u Irak, rat nije popularan. Evo šta kaže jedan od stanovnika Londona.

”Svaki put kada Amerika negdje vojno intervenira, to naglašava činjenicu da nastoji biti globalni policajac.“

Istraživački centar Pew, čije je sjedište u Washingtonu, prati i analizira odnos prema SAD u svijetu ispitujući raspoloženja javnosti u desetinama zemalja. Predsjednik Pew Centra Andrew Kohut ovako sumira uticaj rata u Iraku.

”To je bio jedan, ukoliko ne i glavni razlog porasta anti-amerikanizma u svijetu nakon 2001. godine.“

Predsjednik Bush je često meta anti-američkih demonstracija, ali ni Amerika u cijelini nije pošteđena. Mark Glancy, ekspert za anglo-američke odnose na univerzitetu Queen Mary u Londonu, ističe:

“Mislim da je sada, kulturološki, u Britaniji sasvim prihvatljiv anti-amerikanizam. I to je zbog rata u Iraku.“

Mnogi obični ljudi, poput vozač taksija u Kairu Saada Awada, smatraju da sve nije izgubljeno, da SAD mogu povratiti svoj ugled.

”Da bi to uradili, Amerikanci moraju okončati okupaciju Iraka i ostaviti Iračane da sami o sebi brinu. Ono što se dešava u Iraku dešava se zbog američke okupacije.“

Predsjednik Bush je rekao da će američke vojnike, u ovisnosti od razvoja situacije u Iraku, vratiti kući što je prije moguće. Andrew Kohut smatra da će, ukoliko se Irak stabilizira, ukoliko održiva demokracija pusti korijenje i ukoliko se većina američkih vojnika povuče, to smiriti globalno nezadovoljstvo zbog američkog miješanja u Irak. Svakako, ukoliko u Iraku bude uspjeha, to može promjeniti mišljenje mnogih. Međutim, šire pitanje načina na koji Amerika ”igra“ i koristi svoju moć, će ostati. Predsjednički kandidati iz obje glavne američke partije kažu da će popravljanje američkog ugleda u svijetu biti njihov prioritet ukoliko budu izabrani.

XS
SM
MD
LG