Linkovi

Svjedočenja u američkom Kongresu: Hrvatska najbliža članstvu u NATO-u


U zgradi američkog Kongresa na Capitol Hillu, i u američkom Senatu i u Zastupničkom domu, govorilo se o proširenju NATO saveza, te situaciji oko Kosova i stanju na jugoistoku Europe.

Kako se moglo čuti, Hrvatska je najviše napredovala na putu ka NATO savezu. Takva je ocjena izrečena na svjedočenju u Helsinškom odboru Zastupničkog doma američkog Kongresa.

“Od tri kandidata, Hrvatska ima najveće izglede da uđe u NATO savez. Riječ je o relativno bogatoj zemlji, zapadnjačkog izgleda, koja se uspjela oporaviti od rata sa Srbijom i provesti demokratske reforme neophodne za ulazak u euro-atlanske institucije.“ - istakao je Michael Haltzel iz vašingtonskog Centra za međunarodne odnose, jedan od sudionika svjedočenja o spremnosti Albanije, Hrvatske i Makedonije da postanu članice NATO saveza na dolazećem summitu početkom travnja u Bukureštu.

I Janusz Bugajski iz Centra za međunarodne i strateške studije podržava ulazak zemalja iz Jadranske povelje u NATO, naglašavajući da će to doprinijeti sigurnosti europskog jugoistoka. Na pitanje kakvi su izgledi Hrvatske, gospodin Bugajski je odgovorio:

“Izgledi su sjajni, odlična prilika i mislim da će se to i dogoditi. Hrvatska je apsolutno kvalificirana kada je u pitanju demokratski razvoj, sigurnosna reforma, sve značajnije sudjelovanje u NATO-vim misijama…Ukratko, Hrvatska je kvalificirana da postane član NATO saveza.”

Odgovarajući na pitanje koliko je u ovom trenutku važno da Albanija, Hrvatska i Makedonija postanu dio NATO saveza, nakon što je Kosovo postalo neovisno, gospodin Bugajski je istakao:

“Mislim da je jako važno, jer šalje jasan znak da je NATO odlučan biti angažiran u regiji. Sve tri zemlje trebaju ući u savez i ući će u njega, kako bi NATO mogao više operirati, uz međusobnu suradnju te tri zemlje, i u tom dijelu Europe.”

Na konstataciju da je Bosna i Hercegovina trenutno u pozadini zbivanja zbog Kosova, gospodin Bugajski je izrazio uvjerenje da ni BiH nije daleko od članstva u NATO-u:

“Tako je, u pozadini je.... No, kada bude jasno da NATO razvija tu regiju, gdje se drugo može otići? Bit će lakše postati dio savezništva, dio sigurnosne strukture nego ostati izoliran.”

I za kraj, treba kazati da se Američko-Jadranska povelja, kojom američka vlada želi pomoći Albaniji, Hrvatskoj i Makedoniji da lakše uđu u NATO, može uskoro proširiti za još tri zemlje: Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru, koje mogu koristiti iskustva kroz koja su već prošli zemlje, potpisnice povelje.

XS
SM
MD
LG