Linkovi

Republika Srpska: Donesena odluka o davanju koncesije za izgradnju mreže autoputevaVlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici održanoj u Banjaluci odluku o davanju koncesije za finansiranje, projektovanje, izgradnju, korišćenje i održavanje mreže auto-puteva u tom entitetu austrijskoj kompaniji Štrabak. Procjenjuje se da će jedan od najvećih poslova u poslijeratnoj istoriji Bosne i Hercegovine, koštati oko tri milijarde eura. Istovremeno, usvojena je odluka o otpočinjanju razgovora za izradu konkretnog ugovora koji bi trebalo da bude završen u roku od tri mjeseca. Govoreći nakon sjednice vlade Republike Srpske predsjednik vlade Milorad Dodik je, pored ostalog, rekao:

”Radi se o putnim pravcima Banjaluka-Doboj u dužini od 72 kilometra, Glamočani-Kupres od 110 kilometara, autoput Doboj-Jakeš 46 kilometara, autoput Banjaluka-Novi Grad 71 kilometar, dionica Jakeš-Šamac-Bijeljina 98 kilometara.... Naravno, ovom treba priključiti izgradnju autoputa od Glamočana, odnosno Laktaša do Gradiške u dužini od 35 kilometara.“

Vlada Republike Srpske je prihvatila i izbor konsultanta za gradnju auto puteva na osnovu sprovedenog konkursa a detalji samog ugovora sa austrijskom kompanijom Štrabak će biti konkretizovani u narednih devedeset dana. Prema riječima ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nedjeljka Čubrilovića učešće vlade Republike Srpske u ovom projektu će biti izgrađen autoput od Banjaluke do Gradiške, što je otprilike oko osam procenata ukupnog projekta.

Vlada Republike Srpske je najavila i iznalaženje najpovoljnijih rješenja za finansiranje izgradnje brze ceste od Istočnog Sarajeva do Višegrada kao i još nekih drugih putnih pravaca koji nisu obuhvaćeni projektom izgradnje mreže auto-puteva.


XS
SM
MD
LG