Linkovi

Za Sloveniju i EU pune ruke posla


Prepuni politički dnevni red Evropske unije i evropskih institucija za ovu godinu već je stupio na snagu. Nakon današnjeg susreta čelnih ljudi Evropske komisije sa čelnim ljudima novog predsjedavajućeg EU, slovenačkim zvaničnicima, već sutra u Briselu visoki predstavnik EU Javier Solana, očekuje srbijanskog šefa diplomatije, u još jednom od, kako se procjenjuje, posljednih pokušaja Beograda da spriječi slanje evropske civilne misije na Kosovo bez odgovarajuće rezolucije UN.

Shodno tradiciji, nova zemlja, predsjedavajuća EU, a od 1. januara to je Slovenija, prvih dana mandata u goste prima ključne ljude Evropske komisije i parlamaneta. Ti susreti su prvenstveno razgovori o planovima Slovenaca kako da u djelo provedu sve što je u EU zacrtano, a posebno kako konkretizirati nedavne potpise na evropski sporazum, kako fokusirati evropsku pažnju na Balkan i, posebno, kako privesti kraju završnicu kosovskog procesa. S tim u vezi, za naredni ministarski sastanak u Briselu, već se pripremaju odluke koje bi trebale da podrže politički stav Evropljana, iskazan na posljednjem decembarskom okupljanju, da je sada otvoren prostor za civilnu misiju EU na Kosovu. Misija se, smatra evropski politički vrh, i bez nove rezolucije UN-a vidi kao jedini mogući potez stavljanja pod kontrolu neizbježnih skorih zbivanja... Prije svih, proglašenja nezavisnosti Kosova.

Za predsjednika Evropske komisije Manuela Barrosa, politička odluka o civilnoj misiji je osim za rješavanje statusa Kosova, izuzetno bitna i za jedinstvo EU:

"Svakako da članice EU iskazuju osjetljivost i različite stavove, ali su iskazale i volju da se postigne konsenzus. To je rezultiralo političkim dogovorom se pošalje misija EU koja bi trebala da pomogne stabilizaciji prilika na Kosovu. To je samo po sebi veoma pozitivan čin i nadam se da će zemlje, članice EU, uspjeti zadržati tu vrstu jedistva".

U jednom od posljednjih pokušaja Beograda da spriječi razvoj događaja u kojem se pri donošenju odluka ne čeka na Savjet bezbjednosti, već sutra u posjetu visokom predstavniku EU Javieru Solani dolazi ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, čija vlada upućivanje evropske civilne misije na Kosovo, bez posebnog ovlaštenja Savjeta bezbjednosti UN, smatra neprihvatljivim činom. Takva mogućnost za neke članove vlade Srbije, dovodi u pitanje i sudbinu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji bi sa Srbijom, kako se vjeruje, EU mogla potpisati istoga dana, 28. januara, kada i donese konkretnu odluku o aktiviranju kosovske misije...

Sve ovo znači pune ruke posla Sloveniji, kao predsjedavajućoj EU, ne samo kada je u pitanju Kosovo i, Srbija, već i BiH. Premijer Slovenije Janez Janša već upozorava kako je za stabilnost Balkana danas BiH veći izazov nego Kosovo. Po njemu, na Kosovu je jasno šta će se dogoditi, samo još treba utvrditi kako. U slučaju BiH veliki znak pitanja lebdi nad funkcionisanjem državnih instutucija i Daytonskog sporazuma, odnosno riječ je o državi kojoj je za opstanak i dalje neophodan "međunarodni upravnik."


XS
SM
MD
LG