Linkovi

Kardinal Puljić: U 2007. mali se čovjek umorio


Sigurno je da će u crkvenom području 2007. godina ostati godina u kojoj su država Bosna i Hercegovina i Sveta stolica potpisali u Vatikanu temeljni ugovor. Sigurno je to da će ova godina ostati pamćena po papinoj encikliki o nadi. Sigurno je da je zanimljiv događaj i ekumenski susret u Raveni, ili konzistorij kardinala sa papom na kojem je razmišljano o ekumenizmu.

U društveno-političkom životu u Bosni i Hercegovini, 2007. možemo sigurno pamtiti kao godinu u kojoj je ponovo došlo do jedne krize. To je ono što je negativno. Ono što je pozitivno je to da se iz te krize, ipak, izašlo sa naznakom mogućnosti da zakoračimo u proces integracije u Evropsku uniju. Zato smatram da ova godina ima sigurno mnogo događanja koja nose svoja određena značenja. To je teško sve u jednom momentu sagledati.

Kada govorimo o Hrvatima , ne smijem zaboraviti da nam je i ova godina donijela da nas je Hrvata u Bosni i Hercegovini manje. Jedan broj starih je preminuo, jedan broj onih koji nemaju perspektivu je otišao, tako da to zapravo može biti jedna poteškoća.

Druga poteškoća malog čovjeka je doći do prava... jer nisu svi jednaki pred zakonom, nisu svi jednaki pred sudom.....Moraćemo stvoriti jedno ozračje povjerenja da je sud pravedan, da sud istinski jednako štiti sve, da su zakoni jednaki za sve....

Mali čovjek se umorio.... Posebno me dirnula, slušajući jednu emisiju, jedna građanka koja je nazvala telefonom.... iz telefonskog razgovora nisam siguran koje je nacionalnosti i vjere...i zavapila ... ”dosta mi je ovakve klime, ubiste me time, dajte mi nešto pozitivno...”

Mislim da je mali čovjek pritiskivan tom negativnom klimom koja je vladala u ozračju 2007. i kao jedan vapaj dolazi želja i nada da u novoj, 2008. godini, bude klima pozitvnog ozračja u kojem će se prepoznavati mali, običan čovjek.

XS
SM
MD
LG