Linkovi

Kurban-Bajram blagdan praštanja i radosti


U više od 120 sarajevskih džamija, klanjanjem Bajram-namaza, počelo je obilježavanje Kurban-Bajrama. Centralna svečanost povodom najvećeg muslimanskog blagdana Kurban-bajrama održana je rano jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Bajram-namaz je pred mnogobrojnim vjernicima imamio i hutbu održao reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.U svom obraćanju vjernicima, reis Cerić je pozvao na opraštanje i solidarnost, istakavši da tolerancija predstavlja najviši stupanj moći, dok je želja za osvetom znak ljudske slabosti.

Izutetno veliki broj vjernika u Banjoj Luci, u 15 obnovljenih banjolučkih džamija, klanjanjem Bajram-namaza počeo je obilježavanje Bajrama. U svom obraćanju vjernicima muftija banjolučki Edhem ef. Čamdžić posebno se obratio povratnicima kojima, kako je istakao, treba svaka vrsta pomoći, te podsjetio na sve probleme sa kojima se susretala ta populacija tokom rata i naglasio da oni više nikada neće biti prisiljeni da odu sa svojih ognjišta.

U Srebrenici, Bajram-namaz u centralnoj, Bijeloj džamiji, za više stotina vjernika, predvodio je glavni srebrenički imam Damir ef. Peštalić, istakavši da srebreničke žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene. ”Danas ne smijemo zaboraviti i naše majke kojima nema ko otvoriti vrata. Ipak, ovo je prilika za pomirenje i prilika da s komšijama drugih nacionalnosti podijelimo bajramsku radost“ - rekao je, između ostalog, ef. Peštalić. Inače, Bajram-namaz je klanjan u svih šest džamija srebreničkog područja.

Svečano je bilo i u Mostaru, Travniku, Zenici, Bihaću, Cazinu, Trebinju, Tuzli i svim ostalim bosanskohercegovačkim gradovima.

Bajram se obilježava u krugu obitelji i prijatelja, a glavna karakteristika ovog Bajrama, jeste prinošenje žrtve, klanje kurbana, najčešće ovna, čije se meso dijeli siromašnim, komšijama, rodbini i prijateljima.

XS
SM
MD
LG