Linkovi

Nasilje u školama po istom ili sličnom šablonu


Tragični slučajevi oružanih incidenata u školama proteklih deceniju dvije dešavali su se širom svijeta. I bez obzira da li to bilo u Dunblane-u u Škotskoj, Blacksburgu u Virginiji, Tuusuli u Finskoj, ili negdje drugdje uvijek je moguće uočiti isti ili sličan šablon: učenik ili student u krizi, neko ko je unaprijed znao, ili mogao znati, za moguće nasilje, nedostatak efikasnih načina komunikacije sa roditeljima, policijom ili školskim zvaničnicima kako bi se na vrijeme spriječila tragedija.

Izvan učinonica, đaci i studenti međusobno razgovaraju svakodnevno, kod kuća ih je nemoguće uhvatiti da nisu na telefonu, ali kada odrasli pokušaju sa njima razgovarati, nailaze na tišinu.

Taj nedostatk komunikacije može dovesti do situacija opasnih po život. Da bi pomogli u tom smislu, zaposleni u američkoj kompaniji AnComm su razvili program pod nazivom Talk About It, “Govorimo o tome.” To je anonimni on-line program koji je napravljen isključivo za škole.

Jasmine Young, podpredsjednica školske razredne zajednice, inače učenica srednje školi u Starkvillu, američka savezna državau Mississippi, je nešto poput “ambasadora dobre volje” na tumačenju i objašnjavanju tog programa, nakon što se njena škola odlučila uključiti:

“Osnovno u što nastojim uvjeriti druge učenike da mogu ostati anonimni, ili ako to žele, otkriti svoj identitet, i obratiti se on-line nastavnicima i savjetnicima, ili drugom školskom osoblju, - ako su vrijeđani, zlostavljani, zabrinuti nečijim ponašanjem, ili sami ne mogu podnijeti stres” - kaže Youngova.

Oko 4 hiljade učenika škole u Starkville-u imaju pristup web-stranici “Govorimo o tome” putem školskih kompjutera, od kuće, ili preko mobilnih telefona. Program im omogućava da odaberu temu i jednostavno ispišu svoju poruku. Istog trena, kada učenik završi sa ispisivanjem poruke, određeni članovi školske zajednice o toj poruci dobiju upozorenje na svom kompjuteru i provjeravaju njen sadržaj, kako bi mogli na vrijeme i adekvatno djelovati.

Sistemom korištenja učeničkog matičnog broja osigurava se da jedino učenici imaju pristup toj stranici. A da bi anonimnost učenika bila zagarantirana, AnComm đacima daje šifru i korisničko ime. Svaki put kada se neki učenik logira, AnComm zna njegov identitet, ali ne i niko drugi. Poruka može biti analizirana, identitet autora poruke ostaje anoniman.

Postoje samo tri slučaja u kojem AnComm može otkriti identitet učenika koji koristi stranicu “Govorimo o tome:” ukoliko učenik prijeti samoubistvom, ukoliko prijeti ubistvom drugih učenika, ili prijeti da će nanijeti materijalnu štetu instituciji.

U današnjem društvu ne možete nikada biti previše oprezni…..”

…. kaže doktor Phil Burchfield, upravnik školskog okruga Starkvill i dodaje da je 4.000 dolara za kupovinu operativnog sistema za korištenje programa “Govorimo o tome” pametno potrošen novac.

“Mislim da je program jeftin…Istina, 4 hiljade dolara je 4 hiljade dolara. Ali, ako to pomaže u sprečavanju potencijalnih samoubistava, možda situacija koje mogu predstavljati opasnost za školu, za đake, nastavnike i drugo školsko osoblje, onda to nije bačen novac.”

Program “Govorimo o tome” finansira se iz sredstava koja se osiguravaju na osnovu američkog federalnog zakona o borbi protiv droga u školama. Dio novca predviđen za aktivnosti u sprečavanju nasilja u školama može biti korišten za program “Govorimo o tome.” Do danas je taj program prihvaćen u oko 100 škola širom Sjedinjenih Država.

Upravitelj Burchfield nada da će se zahvaljujući korištenju programu Talk About It, “Govorimo o tome,” lakše premoštavati jaz u komunikaciji učenika i odraslih, i podsjeća da je svako nasilje u školi dio šireg problema.

“Škola nije ništa više nego ogledalo zajednice. Ukoliko imate nemira u zajednici, imaćete nemira i u školi”

XS
SM
MD
LG