Linkovi

Nema mira u svijetu ako nema mira izmedju Islama i Kršćanstva


Prošlog mjeseca 138 muslimanskih naučnika iz raznih dijelova svijeta podpisali su pismo kojeg su nazvali Naš zajednički svijet i uputili ga papi Benedictu i drugim kršćanskim liderima. Pismo poziva na pomirenje islama i kršćanstva ukazujući na značaj nalaženja zajedničkog stajališta dvije vjere. Reakcije na to pismo u Sjedinjenim državama za Glas Amerike istraživala Priscilla Huff.

Sayyid Syeed, iz Islamskog društva Sjeverne Amerike objašnjava pismo za koje se nada da će doprinijeti prevladavanju različitosti.

Sayyid Syeed, Islamsko društvo Sjeverne Amerike:
Pismo počinje surom iz Kurrana koja kaže ' Pozovi svoju braću medju ljudima knjige, to su Jevreji i Krišćani, i naglasi jedinstvo u vašem zajedničkom svijetu.

Pismo ističe ono što je zajedničko Islamu i Kršćanstvu - vjerovanje u jednog Boga i ljubav prema bližnjem.

Sayyid Syeed, Islamsko društvo Sjeverne Amerike:
Pismo daje nadu. Zapravo, kada svakodnevno slušate vijesti o smrti i razaranju u ime religije, ljudi postaju toliko razočarani i uplašeni, i pitaju se da li će biti kraja toj vrsti tragedija, toj vrsti demoniziranja religije.

Biskup u Washingtonu, John Bryson Chane kaže da je iznalaženje zajedničkog stajališta od ključne važnosti kada je svijet u riziku, dodajući da su problemi sa kojima se svijet danas susreće i previše kompleksni za svakodnevnu politiku. Od političke krize u Pakistanu, do iranskog nastojanja na razvoju nuklearnog programa, do debata u američkim predsjedničkim debatama o oružanim sukobima u Iraku i Afganistanu.

John Bryson Chane, biskup u Washingtonu:
Političari i diplomati su podjeljeni i očito nisu u stanju da se nose se složenošću koja je sada dio nemira i nasilja koje je zahvatilo Srednji Istok i druge dijelove svijeta. Prema tome potrebno je da neko sagleda ulogu religije, ona je dio toga i postaje strana u pregovorima.

Mnogi u akademskim i religijskim krugovima računaju na pismo kao dokument koji bi mogao inicirati pojačan dijalog izmedju Islama i Kršćanstva.

John Esposito je profesor religije na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu.

John Esposito, Georgetown Univerzitet, Washington:
To je inicijativa koja čini mi se može imati odraza. Ja znam da medju muslimanima postoji kritična masa onih koji žele da krenu naprijed, ali da budem sasvim iskren, zabrinut sam u vezi krišćanakih lidera, i od odgovora krišćanskih lidera zavisiće kako će ovo ići dalje.

Zajedno, krišćani i mislimani čine polovinu svjetske populacije. Autori pisma o Zajedničkom svijetu kažu da se plaše da nema mira u svijetu ukoliko nema mira izmedju ove dvije vjere.

XS
SM
MD
LG