Linkovi

U Afganistanu proglašena trodnevna žalost


Afganistanski predsjednik Hamid Karzai proglasio je trodnevnu žalost za žrtvama jučerašnjeg samoubilačkog napada u pokrajini Baghlan, na sjeveru Afganistana.

U tom samoubilačkom napadu ubijeno je najmanje 68 osoba, među kojima i 6 članova parlamenta i više učenica i učenika koji su izvedeni da pozdrave delegaciju afganistanskog parlamenta. Parlamentarci su krenuli u obilazak tvornice šećera u, inače, relativno mirnom dijelu Afganistana.

Posmrtni ostaci većine poginulih sahranjeni su nedaleko od mjesta napada, a tijela ubijenih parlamentara vojnim avionom prebačena su u Kabul, glavni grad Afganistana.

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Kabulu, predsjednik Karzai je napad ocijenio aktom terorizma protiv islama i humanosti. Osuđujući taj napad, zvaničnici Sjedinjenih država su istakli da je to podli, kukavički čin, a generalni sekretar UN, Ban Ki Moon izrazio duboko žaljene.

Za ovaj, do sada najsmrtonosniji napad od pada talibanskog režima 2001. godine, niko još nije preuzeo odgovornost. Glasnogovornik talibanskih pobunjenika i militanata demantirao je medijske navode o umiješanosti talebanskih boraca u napad.

XS
SM
MD
LG