Linkovi

Novo hapšenje nakon pokušaja napada na američku ambasadu u Beču


Austrijske vlasti su danas saopćile da su uhapsile još jednog Bosanca pod sumnjom da je umiješan u zavjeru bombaškog napada na američku ambasadu u Beču. Vlasti su također navele da je napadač konaktirao ambasadu prije pokušaja napada.

Zvaničnici navode da najnovijeg osumnjičenog tretiraju kao mogućeg saučesnika Asima C., 42-godišnjeg nezaposlenog Bosanca koji je jučer uhapšen nakon što je pokušao ući u američku ambasadu sa ruksakom u kojem su bile granate, plastični eksploziv i dijelovi metala. Ured javnog tužitelja je saopćio da je policija sinoć u Tullnu, 25 kilometara zapadno od Beča, uhapsila 34-godišnjeg Mehmeda D. Istražitelji kažu da su obadvojica državljani BiH koji žive u Tullnu i koji se međusobno poznaju. Erik Buxbaum, austrijski zvaničnik za javnu sigurnost, kaže:

Ne vjerujem da smo mogli bolje reagirati na incident, koji je veoma ozbiljan. Spriječili smo da čovjek uđe u ambasadu, konfiskovali smo eksploziv, osumnjičeni su u zatvoru i svi dokazi su u našim rukama. Isuviše je rano govoriti o islamskoj pozadini cijelog slučaja. Na početku smo istrage o tome. U ovom trenutku to ne možemo ni potvrditi ni poreći, rekao je gospodin Buxbaum.

On je reporterima izjavio da je Asim C. rekao da mu je rečeno da ruksak donese u ambasadu, i da je policiji dao ime i adresu. Gospodin Buxbaum nije rekao o čijoj se adresi radi. On je dodao da Mehmed D. energično poriče bilo kakvu umiješanost. Erik Buxbaum kaže da je policija pretražila kuće obojice i da su pronašli oko pola kilograma eksploziva u Asimovoj kući, ali da se ne zna da li je eksploziv bio pripremljen za detonaciju, jer granate nisu bile povezane s detonatorima. Asim C. je nosio i knjigu koja se odnosila na islam. Gospodin Buxbaum kaže da je Asimu C. pružena psihijatrijska njega u posljednjih nekoliko godina. Istražitelji kažu da on nije imao nikakav prethodni kriminalni dosije.

XS
SM
MD
LG