Linkovi

Da li se Srbija približavanjem Rusiji udaljava od Evrope i Zapada?


Pojačana podrška Moskve beogradskim stajalištima u vezi budućnosti Kosova, pojačala je pozive nacionalista u Srbiji za tješnjim vezama sa Rusijom. To je istovremeno podstaklo strahovanja da bi se Srbija mogla udaljiti od svog cilja, pridruživanja zapadnim institucijama, prije svage EU i NATO savezu. U medjuvremenu su neki analitičari zabrinuti da bi Srbija mogla krenuti u izolaciju. Za Glas Amerike istraživala Ivana Kuhar.

Premijer Srbije, Vojislav Koštunica je nedavno rekao da će Beograd "znati kako da se zahvali Rusiji" za njenu podršku Beogradskoj poziciji o budućnosti Kosova. Ta Koštunicina izjava je navela neke analitičare da se upitaju da li se Srbija udaljava od proklamiranog cilja pridruživanja zapadnim integracijama. I, ako jeste, zašto je to značajno?

Martin Sletzinger je iz Woodrow Wilson centra za medjunarodne studije u Washingtonu:

"Mislim da bi bilo vrlo krtkovido za ljude u Srbiji i lidere Srbije da misle da mogu imati dugoročne odnose sa Rusijom, da misle da će Rusija pod svaku cijenu podržati njihove interese. Rusija radi to što radi zbog ruskih razloga, i jedino iz razloga same Rusije.“

Beograd se oštro protivi neovisnosti Kosova, dok etnički Albanci koji čine 90 posto stanovništva te srbijanske pokrajine insistiraju na neovisnosti od Beograda. Većina zapadnih zemalja podržava aranžman o medjunarodno nadgledanoj neovisnosti Kosova, kojeg je predložio medijator UN-a Marti Ahtisaari. Ali, Rusija, koja ima pravo veta u Vijeću sigurnosti, kaže da neće podržati ni jedan plan kojeg ne prihvate obje strane, i kosovski Albanci i vlada Srbije.

Analitičari se u biti slažu da Rusija svojim protivljenjem planovima Zapada za Kosovo, pokušava da učvrsti svoj globalni uticaj sa Sjedinjenim Državam i EU.

Hans Maull, sa Univerziteta Trier u Njemačkoj.

"To su krute, hladne ruske kalkulacije, prije nego "Slavenska solidarnost" za koju Srbi možda misle da stoji iza podrške."

James O Brian iz Albright-ove grupe kaže da M oskva nastoji odgoditi konsolidaciju EU i NATO saveza. Bivši specijalni savjetnik američkog predsjednika za Balkan kaže da Moskva koristi Beograd kao pijuna u igri koja je na duže staze protiv interesa Srbije.

James O Brian, Albright Gropu:

"Mogućnosti gradjana Srbije da se pridruže EU, da slobodno putuju, da se ljudi i dobra mogu slobodno kretati preko granica će ovisiti od ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ne mislim da Srbi to žele."

Sletzinger kaže da ruska umješanost u ime Srbije nije u cijelni negativna, jer pomaže balans, kako on kaže, jednostranih napora zapadnih vlada da pomognu Kosovu da postigne neovisnost. Medjutim, on kaže, Rusija Srbiji ne nudi ništa opipljive prirode osim neodredjene podrške oko Kosova.

Martin Sletzinger, Woodrow Wilson Centar:

"Budućnost Srbije, kao i svih njenih susjeda je u EU i NATO, posebno u EU. Rusija ne nudi ništa osim računa za plin. Ponekad taj plin može biti jeftin, nekada može biti skup."

Ed Joseph, analitičar prilika na Balkanu:

"Mislim da je pravo pitanje za gradjane Srbije - Da li oni više kontroliraju vlastitu sudbinu? Da li je u biti Moskva preuzela vanjsku politiku Srbije. Mislim da je to pitanje koje sebi trebaju postaviti mnogi u Srbiji."

Dugogodišnji analitičar Balkana, Ed Joseph iz Škole za Više medjunarodne studije u Washiongtonu, kaže da Koštunica pokušava iskoristiti sukob izmedju Zapada i Rusije, kao što je Tito uradio prije pola vijeka. Joseph kaže da je ta taktika osudjena na neuspjeh.

Ed Joseph, analitičar prilika na Balkanu:
"Ne mislim da možete ući u EU bez prihvatanja punog raspona transformativnih promjena u vladi i društvu. Ne možete u isto vrijeme sjediti na dvije stolice. Morate odabrati."

27 članica EU su ponudile balkanskim zemljama, uključujući Srbiju, izglede za puno članstvo, ovisno od njihovih demokratskih reformi. Sjedinjene Države podržavaju integraciju cijelog evropskog kontinenta, u jedinstvenu, slobodnu i prosperitetnu Evropu.

XS
SM
MD
LG