Linkovi

”Budi moje svijetlo“ - Majka Tereza u svojim pismima otkriva sumnju u svoju vjeru


Ne događa se često da knjiga postane kontroverzna i prije njena objavljivanja. No, to se dogodilo sa zbirkom pisama Majke Tereze, koja je preminula prije deset godina. Naslov zbirke je 'Budi moje svjetlo'. U pismima koje je prikupio kanadski svećenik Brian Kolodiejchuk, glasovita humanitarka izražava sumnju u svoju vjeru te iskazuje emocionalnu prazninu koja je šokirala mnoge.

Prilog je pripremila Tatiana Koprowicz iz redakcija Glasa Amerike na ukrajinskom jeziku.

U nekoliko navrata tijekom svoje 66 godina duge službe, Majka Tereza je u svojim pismima izražavala osjećaj emocionalne praznine. 'Nema vjere, nema ljubavi, nema entuzijazma. Spašavanje ljudskih duša ne predstavlja mi ništa, kao ni raj' – ovako glase neke od misli iz pisama Majke Tereze.

Svećenik Brian Kolodiejchuk radio je s poznatom časnom sestrom gotovo dvadeset godina. Zalaže se da je se proglasi sveticom. Objavljivanje pisama Majke Tereze dio je napora u postupku njezine kanonizacije. No, možda će ova pisma postupak kanonizacije blokirati? Kolodejčuk kaže da niti najbliži Majci Terezi nisu bili svjesni njezinih dilema.

"Željela je biti vjesnik radosti. Željela je uvijek imati osmjeh na licu. Uvijek nam je govorila da budemo vedri dok se predajemo Bogu. Zato je njezina unutrašnja borba s vjerom za mnoge veliko iznenađenje" - kaže ovaj kaandski svećenik ukrajinskog podrijetla.

1946. Majka Tereza počinje pomagati bolesnima, siromašnima i napuštenoj djeci u Kalkuti, u Indiji. S vremenom joj se u ovoj misiji pridružuju stotine svećenika, časnih sestara i katoličkih laika. Postaje globalni simbol dobročinstva, za što je – među ostalim – bila nagrađena i Nobelovom nagradom za mir.

Bilo je međutim sve do sada nepoznato da je sve to vrijeme Majka Tereza prolazila kroz osobno, intimno preispitivanje svoje katoličke vjere. Bliskost s Kristom iz mladih dana – prema njezinim pismima - nikad kasnije nije bila ponovljena. Kako je to moguće?

"Ljudi koji nisu religiozni, širom svijeta, i oni – naravno – iskazuju suosjećanje, pomažu drugima iz humanitarnih pobuda. Njezina pisma ukazuju na izvjesnu dvoličnost, ako ih usporedimo s njezinim izjavama danima za javnost" - kaže Dan Barker iz ustanove koja se zove Zaklada za slobodu od vjere.

Vatikan je priopćio da zbirka pisama Majke Tereze neće utjecati na proces njezine kanonizacije. Upoznavanje s unutrašnjim dilemama glasovite misionarke i dobročiniteljice samo će povećati njezin ugled – smatra katolički svećenik James Martin, autor knjige 'Živući sa svecima'.

XS
SM
MD
LG