Linkovi

Pao most u Minneapolisu


Most koji u Minneapolisu, u američkoj saveznoj državi Minnesota spaja obale rijeke Mississippi srušio se jučer u kasnim posljepodnevnim satima i tom prilikom poginulo je, kako je do sada izvješteno, najmanje četvero ljudi dok je 60 drugih ozljedjeno.

U trenutku kada se most, kojim vozila na auto-putu I-35 prelaze u osam traka, srušio na njemu je bilo oko 50 vozila. Dio mosta pao je 18 metara niže u vode Mississippia, dok su se ostali dijelovi mosta obrušili na obale rijeke.

Vozač kamiona koji se uspio izvući iz vozila i stići na obalu za lokalni list Star Tribun telefonom je rekao: Pao sam vjerovatno oko 10 do 12 metara i zaustavio se na obali rijeke Mississippi. Sretan sam da sam ostao živ. Padajući dole mislio sam da mi nema spasa.

Šef vatrogasne ekipe u Minneapolisu, Jim Clack kaže da su mnogi vozači odmah krenuli u rijeku tražeći moguće preživjele u vozilima. Medjutim kako je vrijeme odmicalo šanse da u vozilima ima preživjelih su se smanjivale. On kaže da se zatim njegov tim posvetio sanaciji.

”Kada smo od spašavanja prešli na saniranje krenuli smo u širu pretragu terena. Kod ovakvih nesreća postoji toliko mjesta do kojih je jako teško doći i gdje je opasno ulaziti dok se ne osiguraju.“

Gospodin Clack kaže da vatrogasci i drugi blisko suradjuju sa gradjevinskim inžinjerima kako bi ustanovili gdje je sigurno i kako da ekipe pomoći udju u potrazi za mogućim preživjelim.

Zvaničnici kažu da pretraživanje svih vozila i urušene strukture mosta može trajati i do tri dana. Predstavnici državnih i federalnih vlasti su na mjestu nesreće u nastojanju da utvrde uzrok urušavanja mosta.

U Washingtonu, predsjednik Bush je izrazio sućut porodicama poginulih, nazvavši rušenje mosta stravičnom situacijom. On je rekao da će federana vlada pomoći da se most ponovo izgradi što je prije moguće.

Iz Ministarstva za unutarnju sigurnost kažu da nema indicija da je riječ o terorizmu. Posljednjih nekoliko sedmica gradjevinske ekipe su radile na popravci mosta.

Most je sagradjen 1967. godine i detaljno je pregledan 2005 i 2006. godine pri čemu nisu utvrdjeni defekti, ali u izvještaju iz 2005. godine federalna vlada je konstatirala da most ima strukturalne ndostake i ukazala da bi ga možda trebalo zamjeniti novim. Četiri godine ranije Ministarstvo saobraćaja države Minnesote je zaključilo da mostu ne prijeti urušavanje, ali je sugeriralo česte inspekcije.

XS
SM
MD
LG