Linkovi

Albright: Rusija mora prihvatiti globalnu odgovornost


Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright kaže da je zabrinuta zbog načina na koji Rusija koristi novostečenu moć. Gospođa Albright smatra da ako Moskva želi biti tretirana kao globalni faktor, onda mora prihvatiti da ima i globalne odgovornosti. U razgovoru za Glas Amerike, Madeleine Albright je pozvala Rusiju da odbaci svoje parohijske interese i postane pozitivna sila u potrazi za rješenjem statusa Kosova. S bivšom američkom državnom tajnicom razgovarala novinarka Glasa Amerike Ivana Kuhar.

Madeleine Albright kaže da još od okončanja Hladnog rata postoji snažna želja Sjedinjenih Država da surađuju s Rusijom i da se prizna činjenica da bi Moskva mogla i morala biti partner u ovom svijetu koji je uzajamno ovisan. Međutim, gospođa Albright kaže da je zabrinuta s onim što se događa u Rusiji i načinom na koji ona počinje koristiti svoj novi utjecaj.

ALBRIGHT :

Mislim da bih im rekla da možemo raditi zajedno na tome da pomažemo drugim zemljama i da je naš cilj partnerstvo s Rusijom. Međutim, korištenje nafte pri tome za stjecanje utjecaja ne pomaže. Rekla bih im da Rusiji ne prijeti nijedna neovisna zemlja u susjedstvu. Mislim da je jako važno da se ponašamo diplomatski, ali ja bih im jasno objasnila što znači adekvatno međunarodno ponašanje.

Madeleine Albright kaže da je vrlo uznemireno onim kako se Moskva ponaša glede Kosova i da bi Moskva trebala shvatiti koje su njene obveze na globalnom planu.

ALBRIGHT :

Nadam se da će Europska unija, sad kad je jasno da Rusija neće biti od naročite pomoći u Ujedinjenim narodima, odlučiti da treba preuzeti na sebe usmjeravanje Kosova prema neovisnosti. Kosovska neovisnost je jedinstveno pitanje i ne predstavlja nužno lekciju za druge zemlje. Rusija bi trebala napustiti parohijski mentalitet. Ja vjerujem da bismo mi trebali biti partneri s Rusijom. Znam da je jedno od spornih pitanja ono što govori predsjednik Putin a to je da Rusiju treba više poštovati. Ja se s time slažem apsolutno. Ali da biste stekli i zadržali poštovanje morate biti pozitivna snaga na političkoj sceni, a pomoći Kosovu da se osamostali mislim da je jedan od aspekata toga.

Međutim, bivša državna tajnica Albright kaže da Moskva mora učiniti više da zasluži partnerstvo, dodajući kako ona osobno vjeruje u partnerstvo u međunarodnoj politici i da je to ono što su Sjedinjene Države promicale u prošlosti i sada.

XS
SM
MD
LG