Linkovi

Svijet postaje sve religiozniji


Jedno novo istraživanje ukazuje da svijet u cjelini postaje sve religiozniji. Pa ipak, i dalje je ugrožavanje vjerskih sloboda veoma prisutno, i u nekim dijelovima svijeta - sve intenzivnije. To istraživanje, obavljeno u organizaciji instituta Hudson, ukazuje i na čvrstu vezu vjerskih sloboda i ekonomskog blagostanja. Izvještaj Ivane Kuhar.

U proteklih 5 godina broj ljudi koji se širom svijeta izjašnjavaju kao vjernici porastao je za pet procenata, navodi iz periodičnog izvještaja Centra Pew, priznati američki teolog, MIchael Novak, i dodaje:

NOVAK :

Sloboda vjerovanja se smatra prvom medju svim slobodama, najdublja, najosnovnija jer je ukorijenjena u dubinu čovjekove svijesti, ili, ako mogu da kažem, u njegovu unutrašnjost. Ona je izvan i dalje od doticaja vladara ili društva...

Ipak, najnovije i sveobuhvatno istraživanje kojeg je u 102 zemlje obavio nezavisni vašingtonski Institut Hudson - pokazuje da stepen vjerskih sloboda opada širom svijeta.

Glavni autor istraživanja Vjerske Slobode u Svijetu, Paul Marshall:

Ako želimo da kategoriziramo najgore zemlje kada se radi o stanju vjerskih sloboda, uglavnom bi se radilo ili o komunističkim režimima (Sjeverna Koreja, KIna, na primjer, ili o nacionalističkim vladama (poput Burme ili Eritreje) ili o radikalnim islamističkim režimima (tipa Irana i Saudijske Arabije).

Gospodin Marshall dodaje da je šire područje Srednjeg Istoka najrepresivniji dio svijeta kad se radi o religiji. Tom regionu sve više prijeti trend rastućeg fundamentalizma.

MARSHALL :

Radikalni islam je najbrže rastuća prijetnja vjerskim slobodama u svijetu.

Medju istraživanjem obuhvaćenim zemljama, najbolje stanje vjerskih sloboda bilježi se u Estoniji, Madjarskoj, Irskoj i Sjedinjenim Državama.

Premda je zapadna Evropa jedan od najslobodnijih regiona u svijetu, istraživanje je utvrdilo da se stanje pogoršava. Naime, u većini evropskih zemalja, vjerske slobode su procentualno manje nego gradjanske slobode u cjelini.

Vjerske slobode su u veoma uskoj vezi sa ostalim ljudskim pravima. Zemlje sa dobrim stanjem vjerskih sloboda imaju socijalnih napetosti, ostaju demokratske i teško je da mogu ekonomski propasti, zaključuje se u studiji instituta Hudson pod nazivom:Vjerske Slobode u Svijetu.

XS
SM
MD
LG