Linkovi

Medju osumnjicenima za napade u Britaniji do sada petorica lijecnika


Australijska policija je zatvorila osmog osumnjičenika za planiranje terorističkih napada u Britaniji. Australske vlasti, nakon informacija dobijenih od britanskih zvaničnika, su pritvorile 27-ogodišnjeg državljanina Indije, Muhammada Hannifa, sinoć na aerodromu u Brisbane-u, nakon što je pokušo odletjeti iz zemlje.I ova osoba je liječnik - četvrti liječnik medju osam osumnjičenih , koji je u Brisbane preselio prošle godine nakon što je radio u istoj bolnici u Britaniji gdje je radio još jedan pritovreni osumnjičenik. Australijski premijer John Howard je izjavio da policija trenutno ispituje još jednog liječnika u Brisbane-u.

U medjuvremenu je visoki pravosudni zvaničnik Evropske Unije" Franco Frattini, u Briselu pozvao svih 27 članica Unije da što prije sakupe i medjusobno razmijene informacije o avio -putnicima, kako bi se uspješnije borili protiv terorističkih zavjera. Gospodin Frattini je izjavio kako radi na nacrtu novog paketa anti-terorističkih mjera , u koje bi bili uključeni i spiskovi avio prevoznika o putnicima. Sjedinjene Države su već uspostavile sistem listi imena putnika koje policija i vlasti provjeravaju, a nakon terorističkih napada 11. septembra. Franco Frattini je pozvao i na bolju suradnju medju članicama Unije u polju borbe protiv terorizma.

U Rimu je iracki savjetnik za nacionalnu sigurnost izjavio da ne bi bio iznenadjen da su odgovorni za pokušaje terorističkih napada u Londonu i Glasgow-u, trenirani u Iraku. Muaffak al Rubaija je kazao da očekuje da teroristi u Iraku uskoro prošire aktivnosti u druge arapske zemlje, ali i u Evropu. Veliki postotak bombaša - samoubica, kazao je Rubaija, prelaze iz sjeverno-afričkih zemalja preko Syrije, u Irak, i nema ništa što bi ih moglo zaustaviti da se tim putem i vrate u svoje zemlje, a potom u Evropu. On je naglasio kako vlada u Baghdadu treba pomoć da odlučno savladala al Qaidu u Iraku, i potom pozvao na medjunarodnu suradnju obavještajnih službi u borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG