Linkovi

Ustavna pozicija Hrvata u BiH i predstojeće ustavne promjene


Član Predsjedništva BiH Željko Komšić organizirao je danas u Sarajevu sastanak o temi „Ustavna pozicija Hrvata u BiH i predstojeće ustavne promjene“. Komšić je istakao da ovaj sastanak nbeće donijeti gotova rješenja, s obzirom na različite pristupe i različite političke platforme s kojih nastupaju učesnici sastanka.

„Mislim da bi ovo trebao biti samo prvi u nizu sastanaka, računajući politički trenutak, historijski trenutak BiH i sve ono što će se desiti, prije ili kasnije, a to je neumitna promjena ustavnog uređenja BiH“, kazao je Komšić. Na sastanku je govoreno o „Aprilskom paketu ustavnih promjena i o novom ustavu.

Prema Komšićevim riječima, kod Hrvata prirodno postoji opći konsenzus kada je riječ o BiH, dakle da je to njihova domovina i da ne mogu biti u neravnopravnom položaju u odnosu na bilo koga drugog, pogotovo ne u odnosu na druga dva konstitutivna naroda.

U prvom dijelu sastanka nije razgovarano o tome na koliko nivoa bi trebala biti uređena država, ali postoji potpuna saglasnost da ovakvo uređenje ne odgovara ne samo Hrvatima u BiH nego ne odgovara građanima BiH generalno.

Predsjednik HKD „Napredak“ Franjo Topić je ocijenio da će današnji sastanak biti pozitivna poruka Hrvatima i svim drugim građanima ove zemlje. „Ustav je temeljni dokument jedne države i stoga su svi ljudi pozvani da o tome kažu svoje mišljenje, ono što bi moglo doprinijeti da ova zemlja bude uistinu uređena dobro za sve njezine građane i narode“, kazao je Topić.

Kako je kazao član Predsjedništva BiH Željko Komšić, današnjem sastanku su se u većini odazvali oni koji su pozvani. Prema njegovim riječima, nisu došli Dragan Čović i Božo Ljubić, ali su poslali svoje predstavnike, a to su glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota i dopredsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž.

Komšić je izrazio žaljenje što nema zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH jer će na njima biti najveći teret u trenutku kad se bude glasalo da li o amandmanima ili novom ustavu.

Sastanku je , između ostalih, prisustvovao i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, te franjevački provincijal Bosne srebrene fra Mijo Džolan.

XS
SM
MD
LG