Linkovi

Bivšem šefu kabineta Dicka Cheneya 30 mjeseci zatvora


Bivši šef osoblja američkog dopredsjednika Dicka Cheneya Lewis Scooter Libby kažnjen je s 30 mjeseci zatvora i globom od 250 hiljada dolara zbog ometanja istrage o curenju informacija o identitetu bivše tajne agentice Središnje obavještajne službe CIA-e Valerie Plame.

Gospodin Libby proglašen je krivim u martu po pet točaka optužnice da je davao lažne iskaze pred istražiteljima i tzv. Velikom porotom koja je pokušala utvrditi ko je dostavio ime gospođe Plame medijima.

Tužitelj u ovom procesu Patrick Fitzgerald tražio je da pedeset šestogodišnji Libby bude kažnjen s tri godine zatvora. On je rekao kako je bivši šef osoblja Dicka Chenya "više puta i otvoreno" lagao tijekom istrage i nije iskazao žaljenje za svoje postupke. Odvjetnici gospodina Libbyja tražili su da bude osuđen samo na uvjetnu kaznu.

Sudac Walton će kasnije odlučiti da li će Libby-ja odmah poslati na izdržavanje kazne ili će mu dozvoliti da žalbu uloži sa slobode.

Valerie Plame supruga je bivšeg američkog diplomata Josepha Wilsona koji je otvoreno kritizirao administraciju predsjednika Busha zbog razloga koje je navela za invaziju Iraka.

XS
SM
MD
LG