Linkovi

Zahtijev za boljom zaštitom novinara u Iraku


Američka vojska u Iraku je saopćila da su koalicione snage ubile šest osumnjičenih i uhapsile 18 lica u odvojenim operacijama čija su meta bili teroristi al-Qaide u Iraku.

U vojnom saopćenju se navodi da je 10 osumnjičenih uhapšeno u Bagdadu zbog njihove veze s višim zapovjednikom al-Qaide u Iraku, te da je 7 uhapšeno u Tajiju.

U zapadnoj pokrajini al-Anbar, šest osumnjičenih je ubijeno i jedna osoba uhapšena u dvije odvojene racije sjeverno od Falujje.

Takodjer danas, Reporteri bez granica pozivaju Irak da uspostavi specijalnu policijsku jedinicu kako bi istražila ubistva medijskog osoblja, nakon što su 4 novinara ubijena u posljednjih 5 dana. U danas izdatom saopćenju se navodi da iračke vlasti moraju ispuniti svoju obavezu da zaštite reportere. Također se navodi da bi policija trebala uspostaviti i program zaštite svjedoka kako bi se pomoglo istražiteljima.

Najmanje 11 novinara je ubijeno u maju u Iraku. Reporteri bez granica navode da je više od 170 novinara i medijskih uposlenika ubijeno u Iraku od 2003.

Istodobno se saznaje da je već dva mjeseca zatočeni novinar BBC-ja, Alan Johnston, kojeg su oteli palestinski militantni - živ. Na internetu je do sada malo poznata militantna grupa objavila video na kojem Johnston lično govori kako ga se tretira fer i dobro. Ovo je po prvi put da je objavljen noviji snimak otetog novinara BBC-ja od 12 marta.

XS
SM
MD
LG