Linkovi

Susret Bush - Scheffer na ranču u Texasu


Predsjednik Bush je pozvao sve zemlje uključene u misiju NATO saveza u Afganistanu da podjele rizik borbi. Američki predsjednik je to rekao danas nakon razgovora sa generalnim sekretarom NATO Jaap de Hoop Schefferom. Njih dvojica su se susreli na Bushovom ranču Crawford u Tekxasu u vrijeme kada neke NATO članice ponovno razmatraju dubinu podrške njihovim vojnim misijama.

Jaap de Hoop Scheffer je rekao da je Afganistan još uvijek jedna od udarnih linija borbe protiv terorizma. On kaže da je potpuno ubjedjen da linija fronta ne bi smjela postati, kako je rekao, linija greške.

Rastući broj poginulih civila u Afganistanu prijeti smanjivanjem javne podrške američkim i NATO snagama i vladi Hamida Karzaia. To pitanje je pokrenulo alarm medju 26 država članica NATO.

Generalni sekretar NATO je priznao da pogibije civila dolaze od američkih i savezničkih napada, ali da njihove jdinice rade sve što mogu kako bi izbjegli civilne žrtve.

Jaap de Hoop Scheffer kaže da narod u Afganisatnu još uvijek snažno podržava vojnu misiju u Afganistanu jer znaju da ne bi imali budućnosti pod talebanskim režimom.

Predstavnici NATO i Američkih snaga kažu da Talebani često koriste civile kao ljudski štit, prouzrokujući civilne žrtve. NATO napadi su, takodjer, okrivljeni za rastući broj poginulih ne-boraca.

Procjenjuje se da je ove godine najmanje hiljadu i pet stotina ljudi ubijeno u nasilju povezanom sa pobunjenicima.

Sa 37 hiljada vojnika u Afganistanu to je najveći angažman u istoriji NATO izvan Evrope.

Američke i NATO snage kažu da borci Talibana često upotrebljavaju civile kao ljudski štit. No, zračni napadi NATO snaga se takodjer krive za sve veći broj žrtava.

XS
SM
MD
LG