Linkovi

Obilježen početak gradnje termoelektrane Gacko 2


Kamen temeljac za gradnju nove Termoelektrane Gacko 2, kapaciteta 660 megavata, položili su danas premijer Republike Srpske, Milorad Dodik i češki ambasador u B i H, Jirži Kudela u prisustvu čelnika Elektroprivrede Republike Srpske i Češke Elektroprivrede koji su formirali zajedničko preduzeće za realizaciju ovog projekta vrijednog oko milijardu i 400 miliona Eura.

Pored gradnje termoelektrane Gacko 2, koja bi trebala biti najveća u jugoistočnoj Evropi, danas potpisanim sporazumom između predstavnika dvije Elektroprivrede je planirana i sanacija termoelektrane Gacko 1 te otvaranje novog kopa rudnika uglja na ovom području.

Očekuje se da će gradnja novih energetskih postrojenja, koju će finansirati češki partner, trajati nekoliko godina a u ovom poslu će biti angažovano više hiljada, uglavnom, domaćih radnika građevinske, mašinske i elektro struke.

Inače, najavljeno je da će nakon izgradnje nova termoelektrana proizvoditi čak pet puta više električne energije u odnosu na postojeća postrojenja u Gacku, odnosno,više struje nego što su trenutne mogućnosti svih energetskih kapaciteta u Republici Srpskoj zajedno. Prema mišljenju stručnjaka narednih godina se očekuje povećanje potražnje za električnom energijom u Evropi tako da bi ova, najveća poslijeratna investicija u Bosni i Hercegovini, trebala biti vrlo brzo isplativa.

XS
SM
MD
LG