Linkovi

New Jersey - Šest uhapšenih po optužbi za terorizam     


Šest osoba, koje su tužitelji opisali kao islamske radikale danas treba da se pojave pred sudom u mjestu Camden u američkoj saveznoj državi New Jersey prema optužbi za navodno planiranje napada na američke vojnike u vojnoj bazi Fort Dix.

Glasnogovornik ureda vojnog tužitelja kaže da su četvorica medju optuženim rodjeni u bivšoj Jugoslaviji, jedan u Jordanu, i jedan u Turskoj.

Agencija Associated Press je objavila da su uhapšeni, u sudskim dokumentima, identificirani kao Mohamad Ibrahim Shnewer, Dritan Duka, Eljvir Duka, Shain Duka, Serdar Tatar i Agron Abdullahu. Provjerom sa imigracijskim uredom je utvrdjeno da Dritan Duka, Eljvir Duka i Shain Duka žive u Sjedinjenim Državama ilegalno.

Petorica od šest uhapšenih su živjeli u Cherry Hill-u, u predgradju Philadelphia-e 32 kilometres od baze Fort Dix.

Američki zvaničnici kažu da su šestorica optuženih planirali da udju u vojnu bazu i ubiju koliko mogu više američkih vojnika. Optuženi su uhapšeni kasno sinoć nakon što su pokušali kupiti automatsko oružje od trgovca oružjem koji je tajno radio za federalnu vlast. Bila je to zajednička istraga lokalnih i američkih federalnih organa.

Zvaničnici tvrde da su njih šestorica mjesecima planirali i uvježbavali napad. Većina njih su u Sjedinjenim Državam već dugo vremena. Neki od njih su američki gradjani, a neki ilegalni imigranti.

Loaklni lis The Star-Ledger izvještava da su optuženi snimili svoje vježbe, i napravili grešku kada su traku donjeli u radnju tražeći da se snimak umnoži. List navodi da je uposlenik radnje upozorio FBI.

XS
SM
MD
LG