Linkovi

Delegacija MO i OS BiH u američkoj Centralnoj komandi za Irak i Afgansitan


Na godišnjoj konferenciji CENTCOM koalicijskih snaga koje se bore u Iraku i Afganistanu učestvovala je i delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na čelu sa ministrom odbrane Selmom Cikotićem.

- Trenutno se u Iraku nalazi peta rotacija naše jedinice koja radi na uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava i prema izjavama i mišljenjima relevantnih ljudi iz Centralne komande i iz multinacionalnih policijskih snaga iz Iraka, ta jedinica pokazuje izvrsne vojničke rezultate.

To je na početku razgovora za Glas Amerike, u telefonskom razgovoru iz Tampe, rekao ministar odbrane BiH, Selmo Cikotić. O samoj konferenciji on kaže:

- Na ovoj konferenciji je bila ukupno predstavljena 51 zemlja, koja na različite načine učestvuje u radu CENTCOM-a, Centralne komande Sjedinjenih Država, odnosno policijskih snaga u Iraku. Ideja je bilo više, a mislim da je centralni ton dalo izlaganje predsjednika Busha, koji je govorio u utorak i dijelom učestvovao u radu.

VOA: Šta se u tom smislu očekuje od koalicijskih partnera?

S. Cikotić: Najčešće pominjana rečenica govornika bila je - Skupa smo ušli, skupa nastavljamo, skupa ćemo završiti posao gradjenja mira u Iraku. Očekuje se da će narednih nekoliko mjeseci biti presudni u restauraciji nekakvog normalnog odnosa. Predstavnik Iračke vlade je govorio o potrebi da se timovi za rekonstrukciju pokrajina, koji od strane multi-nacionalnih snaga pomažu domaćim snagama, angažuju na stvaranju uslova za lokalne izbore i uspostavu vlasti koja će politički predstaviti sadašnje sukobljene strane u Iraku....

VOA: Kada je riječ o BiH, da li je bilo zahtijeva, ili očekivanja za brojčano većim učešćem jedinica iz BiH?

S. Cikotić: Ne postoji direktan pritisak, ili direktan zahtijev da se taj broj naših vojnika poveća. Ali, ta mogućnost je prisutna. Mi ćemo to razmotriti. Mislim, obzirom na činjenice i obavaze koje imamo u smislu izvodjenja reforme, da je možda nerealno to očekivati u narednoj rotaciji, ali od strane Oružanih snaga BiH je planirano perspektivno povećanje doprinosa mirovnim operacijama. Da li će to biti u Iraku ili na nekom drugom mjestu to ćemo razmotriti i odlučiti narednih mjeseci. Za sada ostajemo angažirani u Iraku i učestvujemo u promatračkim misijama u Eritreji i Kongu.

XS
SM
MD
LG