Linkovi

U pucnjavi na Virginia Tech univerzitetu najmanje 31-no mrtvo


Policija je saopćila da je najmanje 31 osoba ubijena u pucnjavi na državnom Univerzitetu Virginija Tech u Blacksburgu.

Neke od žrtava su ubijene dok su bili na času. Izvješteno je da je ubijen i napadač. Izvješteno je o dvije pucnjave, jedna je bila u West Ambler Johnson dvorani za studente, a druga, Norris dvorani.

Policija je blokirala područje Univerziteta u Blacksburgu u potrazi za mogućim drugim napadačem. Virginia Tech website je upozorio studente da ostanu unutar i vrata drže zatvorena.

Virginia Tech je državni univerzitet sa oko 26 hiljada studenata, smješten u omanjem gradu Blacksburgu, u saveznoj državi Virginia na oko 400 kilometara od Washingtona.

Predsjednik Virginia Tech univerziteta, Charles Steger kaže da je Univerzitet duboko pogodjen tom velikom tragedijom.

Glasnogovornica Bijele kuće je rekla da je predsjednik Bush užasnut pucnjavom i da izražava duboku zabrinutost za žrtve i njihove porodice, studente i profesore i sve koji se nose sa tim incdentom.

To je veće masovno ubistvo od onog što se desilo prije gotovo osam godina, 20-tog aprila 1999. godine u Srednjoj školi Columbine u mjestu Littleton, u Koloradu. Dvojica učenika tada su ubili 12 djaka i nastavnika i ranili još 24 drugih, prije nego su izvršili samoubistvo.

U američkoj ukupnoj istoriji desio se samo još jedan teži slučaj masovnog ubistva u školi. Bilo je to 18 maja 1927 godine u mjestu Bath Township, u Michigenu kada je u seriji bombaških napada ubijneo 45 ljudi i ranjeno 58. Većina žrtava su bila djeca, izmedju drugog i šestog razreda škole Bath Consolidated.

XS
SM
MD
LG