Linkovi

Daniel Fried u Banja Luci


Bosna i Hercegovina je spremna da krene naprijed ali postoje snage koje su spremne da je povuku nazad u prošlost. Oružane snage B i H su, upravo, one snage koje predstavljaju budućnost Bosne i Hercegovine, izjavio je ovo tokom današnje posjete kasarni Kozara u Banjaluci, inače budućoj komandi oružanih snaga B i H za podršku, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Daniel Fried.

«Važno je da nove oružane snage Bi H postanu snažne i jake kako bi se mogle obračunati sa kukavicama i kriminalcima iz prošlosti poput Ratka Mladića koji je sramota za svoju zemlju», istakao je Fried. On se, ujedno, osvrnuo i na učešće vojnih snaga iz B i H u mirovnim misijama u inostranstvu.

«Mi smo veoma zahvalni Bosni i Hercegovini na angažmanu vojne jedinice u Iraku. Takođe, očekujemo da dobijemo pomoć svih savezničkih i partnerskih zemalja i u Avganistanu za koji se nadam da će se uspjeti odbraniti od terorizma i postati uspješna država», dodao je Fried ne želeći da saopšti da li je jedna od tema razgovora sa predstavnicima domaćih vlasti učešće oružanih snaga B i H u misiji u Avganistanu.

On je potvrdio da je sinoć razgovarao sa liderima političkih stranaka i o izmjenama Ustava B i H kojima je poručio da ustavne reforme treba sprovesti na osnovu prošlogodišnjeg aprilskog paketa.

Vršilac dužnosti ministra odbrane B i H, Marina Pendeš se zahvalila američkoj vladi na dosadašnjoj pomoći izražavajući očekivanja da će uprkos smanjenom budžetu u ovoj godini biti dovoljno sredstava za opremanje i obuku pripadnika oružanih snaga B i H.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Daniel Fried se danas sastao i sa premijerom Republike Srpske, Miloradom Dodikom te predsjednikom Narodne skupštine, Igorom Radojičićem.

XS
SM
MD
LG