Linkovi

Tony Blair - Naredna dva dana su ključni za 15 britanskih mornara


Britanski premijer Tony Blair je izjavio da su naredna dva dana ključna u nastojanju da se osigura oslobadjanje 15 britanskih mornara zarobljenih od strane Irana.

U izjavi za jednu britansku radio stanicu, gospodin Blair je naglasio da je najvažnije u svemu - bezbjedno vratiti te ljude kući, dodavši da je Britanija spremna i na najteže odluke ako pregovori ne uspiju.

U Iranu, šef za nacionalnu sigurnost Ali Larijani je rekao da su pregovori sa Britanijom o tome već u toku, a iranski podpredsjednik Parviz Davoudi je, govoreći na jednom skupu u južnom Iranu, rekao da kriza može biti riješena ako Britanija prizna da su njeni mornari ušli u iranske teritorijalne vode i pruži garancije da se to neće ponoviti. Britanija tvrdi da su mornari uhvaćeni dok su bili u iračkim teritorijalnim vodama.

Najavljeno je i da će iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad sutra održati press konferenciju na kojoj će govoriti, kako navode tamošnji državni mediji, o ilegalnom ulasku britanskih snaga u iranske teritorijalne vode.

Iranska novinska agencija Fars je objavila nove fotografije 15 britanskih mornara koje je Iran zarobio prošlog mjeseca.

U Washingtonu je predsjedniku Bushu bilo postavljeno pitanje da li je otmica britanskih mornara povezana sa iranskim zahtjevima da Sjedinjene Države na slobodu puste pet Iranaca uhapšenih u Iraku u januaru. Predsjednik Bush je odgovorio da britanske mornare treba pustiti bezuvjetno.

Irački zvaničnici u Bagdadu kažu da zahtijevaju puštanje pet Iranaca, ali nije izvjesno da li je ta situacija povezana sa otmicom Britanaca.

XS
SM
MD
LG