Linkovi

Patnje žena u ratu u BiH potakle su pomoć ženama širom svijeta


Američka Humanitarna organizacija žene za žene nastoji pribaviti i dopremiti financijsku pomoć ženama širom svijeta u podučjima zahvaćenim sukobima i ratom. Prema podacima te organizacije, žene su neizbježne žrtve rata, kroz ubistva, silovanja od Bosne i Hercegovine, Iraka, Afganistana, do Konga Runade, i Sudana.

Seida Šarić, direktorica Women for Women International za BiH:
Nema riječi koje mogu objasniti nivo mučenja, nivo teškoća tih žena, kaže Seida Šarić, direktorica za BiH Medjunarodne organizacije žene za žene.

Zeinab Salby, iračanka koja je odrasla tokom sukoba Iraka i Irana, takodjer zna kako žive žene u ratnim zonama. 1993. godine, ona je shvatila da treba pomoći ženama u BiH. Uz velikodušno američko privatno učešće ona je pokrenula akciju «Žene za žene BiH».

Seida Šarić, direktorica Women for Women International za BiH:
Mi smo organizirale sigurno mjesto za žene, mjesto gdje mogu doći i dijeliti svoje bolno iskustvo, osjećajući se sigurnim. U BiH smo dodjelili mikro kredite i više od 10 hiljada žena do sada je uzelo najmanje jedan kredit kako bi odpočele svoj posao.

Uz druge ratove širom svijeta, posebno u Africi, Žene za žene internacional, su pokrenule pomoć i u drugim podučjima kaže Pat Morris, direktorica programa.

Pat Morris, direktorica programa Women For Women:
Radimo na Balkanu. Počele smo u BiH, i na Kosovu. Zatim smo nastavile u Afganistanu, Iraku i Africi. Pomažemo u Nigeriji, Ruandi, Kongu. Prije godinu dana smo počele u Sudanu, gdje imamo sve više programa.

Bilo u Africi, Evropi ili Aziji, organizacija ima standarni pristup pružanja pomoći ženama u ratnoj zoni, oslanjajući se na lokalne lidere kao što je Christine Karumba direktorica za Kongo.

Christine Karumba, direktorica Women For Women za Kongo:
Mi pružamo podršku i dajemo sredstva kako bi ženama pomogli da obnove svoj život. Mi im dajemo manji kapital kojim one otvaraju neki posao.

Organizacija povezuje žene širom svijeta sa ženama koje su preživjele sukobe. Svaka žena sponzor, kao «sestra» ženi u ratnoj zoni šalje 27 dolara mjesečno, zajedno sa pismom kako bi odpočeli komunikaciju.

Pat Morris kaže da su uspjeli prikupiti više od 25 miliona dolara i pružiti pomoć za više od 93 hiljade žena.

Pat Morris, direktorica programa Women For Women:
Zahvaljujući izvarednoj viziji Zeinab Salby uspjele smo pokazati da jedna žena, sama po sebi, može stvari mjenjati na bolje i da mala sredstva mogu voditi velikim promjenama u svijetu.

Kao priznanje za svoj rad Medjunarodna organizacija Žene za žene primila humanitarnua nagaradu Conrad Hilton, najveću humanitarnu nagradu na svijetu, čiji je iznos veći od Nobelove nagrade, i to je prvi put da je nagrada iz zaostavštine osnivača lanca Hilton hotela, dodjeljena nekoj organizaciji žena.

XS
SM
MD
LG