Linkovi

Spriječiti islamofobiju u Americi


Sjedinjene Države su dom za skoro dva milijuna Muslimana. No, u vremenu nakon 11 septembra 2001., mnogi su Muslimani bili izloženi diskriminaciji i netoleranciji. U nastojanju da se to promijeni, Vijeće za pitanja Muslimana je otpočelo s kampanjom kojoj je cilj usprotiviti se pogrešnoj karakterizaciji Muslimana, kako to kažu u Vijeću, i spriječiti islamofobiju.

Kako je prolazilo vrijeme od terorističkih napada 2001.,nekim je islamskim liderima postalo jasno da u Americi postoji odredjeno pogrešno gledanje na Muslimane. Kako bi se to popravilo, Vijeće za pitanja Muslimana- skraćeno MPAC - je otpočelo nedavno jednu kampanju u cilju obrazovanja Amerikanaca o Islamu. Safiya Ghori je čelnik odjeljka Vijeća u Washingtonu:

Safiya Ghori, Vijeće za pitanja Muslimana:
Organizacija MPAC je započela kampanju u suradnji s medijima, vladom ,lokalnim zajednicama - u cilju orazovanja o Islamu, osnovama Islama, ali istodobno i pomoć islamskim zajednicama da komuniciraju s vladom. Naravno, i podučavanje vlasti o tome kako djelovati u odnosu na kulturno i vjerski osjetljive probleme unutar islamske zajednice.

Gospodja Ghori kaže da je posebno važno popraviti imidž islama u američkim medijima: Suradjujemo sa CNN-om, s drugim velikim mrežama , kako bi bili svjesni težine riječi poput islamo-fašizam, islamski fundamentalizam, i slično, i kako bismo se suprotstavili osjećaju straha koji postoji kod mnogih u odnosu na Islam.

U Americi, kao zemlji zasnovanoj izmedjuostaloga i na slobodi vjere, nezakonito je vršiti diskriminaciju ljudi bilo koje vjere. Posebno je administracija predsjednika Busha pružial ruku islamskoj zajednici u Americi, i mnogo puita naglasila njihov izuzetan doprinos američkom društvu. Howard Dean, predsjedavajući Demokratskog Nacionalnog Odbora, u poruci prošlog decembra obratio se direktno Muslimanima Amerikancima:

Howard Dean, Demokratski Nacionalni Odbor:
Američki Muslimani gaje one vrline koje i našu zemlju čine jakom: odanost obitelji, odanost vrijednom radu, poštovanje obrazovanja, i , prije svega toga, duboki i jaki patriotizam.
Gospodja Ghori kaže da se program MPAC-a proteže dalje od kontakta s medijima, i vladom - sve do lokalnih muslimanskih zajednica gdje se može ljudima pomoći - posebno mladim ljudima, da postanu odgovorni gradjani.

Safiya Ghori, Vijeće za pitanja Muslimana:
Dio naše kampanje protiv islamofobije , kada radimo s muslimanskim zajednicama, je da mladog čovječa naučimo tome da jest Musliman, ali jest i Amerikanac, i patriota. Znači, jako je važno naučtiti mlade muslimanske aktiviste to kako komunicirati s vladom, kako dobiti posao u vladi. Šta da učiniš, ako se na tvom koledžu dogodi neki zločin iz vjerske mržnje. Gdje da se obratiš.Eto, to ih podučavamo.

Radeći sa svakim članom muslimanske zajednice, ovi Amerikanci Muslimani prelaze vjerske granice pomažući drugima da se bolje medjusobno razumiju. MPAC i druge slične organizacije se nadaju da će, mijenjanjem stereotipa i mišljenja, lakše biti budućim generacijama Muslimana u Americi da budu smatrani istinskim Amerikancima.

XS
SM
MD
LG