Linkovi

Solana - EU će slijediti stav kojeg je iznio Marti Ahtisari


U Washingtonu je ove sedmice boravio šef EU za vanjsku politiku Javier Solana, koji se sastao s američkim zvaničnicima i koji je jučer bio glavni govornik na panelu o globalnoj sigurnosti kojeg je organizirao Institut za političku analizu Brookings. Odgovarajući na pitanje Glasa Amerike, gospodin Solana je iznio i stav EU po pitanju Kosova.

Stav EU koji je iznesen više puta, posljednji put upravo u prošli petak, je podržati stav predsjednika Ahtisaarija. On je veoma važan lider u EU, služio je kao predsjednik Finske, i mislim da nastoji uraditi jako dobar posao. On je postigao ono što je bilo veoma, veoma teško, a to je stvoriti dokumenat koji će biti predstavljen generalnom sekretaru UN-a, a onda i Vijeću sigurnosti. Stav EU je dakle podržati taj dokumenat iza kojeg stoji predsjednik Ahtisaari.

S obzirom da dvije strane nisu uspjele postići dogovor, vjerovatno će biti potrebno nametnuti rješenje, a jedini način da se to uradi je putem rezolucije Vijeća sigurnosti, kojom bi se zamijenila trenutna rezolucija o uređenju Kosova.

EU će slijediti stav kojeg je iznio Marti Ahtisari. Kada u Ujedinjenim narodima započne debata o tom pitanju, mogu vas uvjeriti da će stav EU biti ujedinjen u svim debatama u Vijeću sigurnosti. To je veoma važno za nas, jer je Kosovo dio evropske teritorije i stoga je njegova stabilnost apsolutno ključna za nas, kaže Javier Solana i podsjeća da je Rusija više puta iznijela stav da plan gospodina Ahtisarija za nju nije prihvatljiv.

Moramo se uključiti u razgovore sa Rusijom kako bi pokušali pronaći rješenje kojim bi se stabilizirao Balkan, jer je i u našem i u ruskom interesu da tamo imamo stabilnu situaciju. S obzirom da znamo da nema rješenja o kojem će se dogovoriti obje strane, Vijeće sigurnosti će ga nekako morati nametnuti. Siguran sam da ćemo na kraju pronaći rješenje koje će Vijeće sigurnosti odobriti, rekao je Javier Solana.

XS
SM
MD
LG