Linkovi

U Sarajevu počeo glavni pretres u predmetu protiv Željka Leleka


Čitanjem optužnice i uvodnim riječima tužiteljstva danas je pred vijećem suda BiH u Sarajevu počeo glavni pretres u predmetu protiv Željka Leleka.

Optužen je za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, a početak dokaznog postupka, saslušanjem prvih svjedoka, zakazan je 5. marta.

Po optužnici, koju je Sud BiH potvrdio 20. novembra 2006. godine, Lelek se tereti da je u aprilu, maju i junu 1992. godine u svojstvu pripadnika policije u Višegradu vršio, među ostalim, ubojstva, mučenja i silovanja u okviru širokog i sistematičnog napada srpske vojske, policije i paravojnih formacija usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Višegrad.

Lelek se tereti da je, među ostalim, početkom maja 1992. u grupi u kojoj je bio i Milan Lukić, doveo pet Bošnjaka na obalu Drine i tu dvojici odsjekli glave a trojicu strijeljali. Tereti se i za učešće u brutalnom ubistvu dviju žena i šestomjesečne bebe na višegradskom mostu u junu 1992, kao i za prisiljavanje Bošnjakinja na seksualni odnos, u čemu je, prema navodima optužnice, djelovao zajedno s haškim optuženicima Milanom i Sredojem Lukićem i drugima. Željko Lelek se 5. decembra 2006. godine izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

XS
SM
MD
LG