Linkovi

Fried - Mi ćemo podržati prijedlog Ahtisaarija


«Nijedno rješenje budućeg statusa Kosova neće biti idealno i lišeno rizika, ali će Marti Ahtisaari pred Vijeće Sigurnosti UN-asigurno izaći sa najboljim mogućim prijedlogom koji ćemo mi podržati» izjavio je za Glas Amerike Daniel Fried, pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, pred sutrašnji odlazak u Beograd, Prištinu i Skopje.

«Mi podržavamo bivšeg finskog predsjednika Ahtisaarija i proces kojim on rukovodi. 10. marta će u Beču biti održana još jedna runda pregovora, na još višem nivou, i gospodin Ahtisari kaže da će izvući zaključke i zatim, u nekom trenutku, predstaviti svoje rješenje Vijeću Sigurnosti. To neće biti lak proces i volio bih da se ne moramo sučeljavati sa teškim odlukama sa kojima ćemo se suočiti. Ali raspad Jugoslavije, koji je bio velika tragedija, i rezultirao ratovima u kojima su ubijene stotine hiljada ljudi bio je realnost, i moramo se sada na najbolji mogući način suočiti sa njegovim posledicama.

Potrebno nam je rješenje koje je trajno, koje ne odražava nacionalističke pozicije bilo koje grupe, što znači da nećete imati prevagu jednog ili drugog ekstrema, i šta god da se desi, Kosovo mora biti mjesto koje će svi njegovi stanovnici doživljavati kao svoj dom.

Raspad Jugoslavije je bio užasan dogadjaj, ali on se desio, i nijedna izvanjska sila ga nije izazvala, to je bila stvar odluke odredjenih ljudi, a mi znamo ko su oni, i znamo kakvu je ulogu Slobodan Milošević igrao. Stoga, žao mi je što se Jugoslavija raspala ali tu smo gdje jesmo i pitanje za Srbiju je da li se sada može okrenuti evropskoj budućnosti, budućnosti u ujedinjenoj, i mirnoj Evropi koja joj je na raspolaganju. To je budućnost koju Srbija zaslužuje, bolja budućnost za Srbe i njihovu djecu, i to je budućnost koju će Srbija nadam se izabrati.

XS
SM
MD
LG