Linkovi

Poznati americki redatelj tvrdi da je pronasao Kristove posmrtne ostatke


Dokumentarni film čiji je producent pozonati američki reditelj James Cameron, reditelj ”Titanica“ filma koji je potukao sve rekorde profitabilnosti, izaziva ovih dana veliku pažnju jer se u njemu tvrdi da se u posmrtnim kovčezima, otkrivenim 1980. godine nedaleko od Jerusalema možda nalaze posmrtni ostaci Isusa i njegove porodice.
Autori filma su u ponedeljak u New Yorku saopštili da imena nađena u dva kovčega od kamena vapnenca upućuju na zaključak da dvije hiljade godina stari kovčezi pripadaju Isusovoj porodici, uključujući i njegovog sina. Tako je počela još jedna kontroverza za koju nije izvjesno kako će biti okončana.

Televizijska kuća BBC emitirala je 1996. godine, 16 godina nakon otkrića pomrtnih kovčega, kratak dokumentarni film, koji nije privukao pažnju kakvu već izaziva dokumentarac iza kojeg stoji čuveni James Cameron, mada će film tek biti na američkoj televiziji prikazan 4. marta.
Porucent filma, gospodin Cameron kaže da je skepticizam mnogih stručnjaka za kršćanstvo i istaknutih vjerskih zvaničnika koju izaziva ključna teza filma - za njega očekivan i razumljiv:

Cameron: Kao izvršni producent, znao sam da će skepticizam i nevjerica slijediti. Zato sam i insistirao na jakom lancu dokaza koji ukazuju na porijeklo nađenih uzoraka, pažljivo dokumentiranih. Insistirao sam na vrlo rigoroznoj pratećoj naučnoj metodologiji i na brojnim analizama i revizijama stručnjaka kako bi, i za vrijeme rada na filmu i nakon toga, mogli biti što sigurniji u krajnji rezultat.

Arheolog Amos Kloner, znanstvenih koji je prvi pregledao mjesto na kojem su 1980. godine nađeni kovčezi, kaže, međutim da teze iznesene u filmu ne prate arheološke standarde. Prije svega, imena nađena u kovčezima - kako ističe gospodin Kloner - su najčešća i nauobičajenija imena među Jevrejima iz tog doba. Uz to, neki stručnjaci za bibliju ističu da je starovjekovno pismo, odnosno slova, krajnje teško odgonetnuti, te da se stoga ne može pouzdano tvrditi da je o kojim je imenima, nađenim u kovčezima riječ.
Autori filma, pak ističu da dokumentarnim filmon koji nosi naslov ”Izgubljeni Isusov grob,” i saznanjima temeljenim na novim naučnim metodologijama, uključujući i DNA analizu, otvaraju još jednu raspravu, bez namjere konačnog zaključivanja.
Ova nova kontroverza podsjeća na kontroverzu koja je pratila fenomenalni ”Da Vinčijev kod,” roman u kojem je autor Dan Brown lansirao tezu da Isusovi potomci postoje i danas.

XS
SM
MD
LG