Linkovi

State Department o odluci Medjunarodnog suda pravde


Reakcije na odluku Medjunarodnog suda pravde su stigle i iz State Departmenta koji još uvijek proučava donešenu odluku. Prve reakcije se odnose na poziv svima da se osvrnu na činjenicu da je ovaj proces ipak okončan, i da je ovo prilika da se fokus okrene na pitanja koja su od ključne važnosti za narode regije. Ovo se naravno najviše odnosi na težak period pomirenja i ponovne izgradnje. Ova odluka ne smije osujetiti postojeće napore da se poboljša politička i ekonomska situacija u jugoistočnoj Evropi, a dobrosusjedski odnosi su od ključne važnosti za uspješne euro-atlanske integracije, navode iz State Departmenta.

Jasno nam je da Sud, koji je odlučio da Srbija nije počinila niti planirala genocid, ipak nije iskoristila svoj utjecaj kod bosanskih Srba da ga spriječi. Takodje je jasno da se nedostatak suradnje Srbije sa Medjunarodnim tribunalom za Jugoslaviju, uključujući i činjenicu da Srbija nije izručila Ratka Maldića Tribunalu, smatra kršenjem obaveza Srbije prema Convenciji o genocidu da kazni počinioce genocida.

Mi sada od Beograda očekujemo da ispuni svoje medjunarodne obaveze, da se suoči sa prošlošću, i Srbiju poveda prema budućnosti u Evropi.
Sve su zaraćene strane počinile užasne zločine tokom rata. I Beograd i Sarajevo na sebi imaju odgovornost da uspostave račune i pospješe i domaće i regionalne napore u pravcu pomirenja.

XS
SM
MD
LG